Nytt slankemiddel kan ta over for Novo Nordisk-bestselger

Etterspørselen etter et nytt preparat er enorm, og foreløpige studier tyder på at middelet er svært effektivt.

Overvægt

Diabetesmedisinen Mounjaro fra amerikanske Eli Lilly har vist seg å være svært effektiv i forbindelse med vekttap. Den er imidlertid fortsatt ikke godkjent som middel mot overvekt.

© Shutterstock

Med Ozempic tok Novo Nordisk verden med storm. Sosiale medier flommet over med bilder av folk som hadde gått ned i vekt ved hjelp av sprøyter med den populære diabetesmedisinen.

Høsten 2022 lanserte den danske legemiddelgiganten Wegovy – et lignende preparat, som i motsetning til Ozempic er godkjent til vekttap.

Og nå melder det amerikanske legemiddelselskapet Eli Lilly seg på banen med diabetesmedisinen Mounjaro, som ifølge en stor studie kan vise seg å være enda mer effektiv enn både Ozempic og Wegovy når det handler om vekttap.

«Mounjaro er imidlertid ikke godkjent som vekttapsmedisin enda, men bare som diabetesmedisin», skriver Eli Lilly på hjemmesiden for det nye preparatet.

Det forhindrer imidlertid ikke en stor andel amerikanere i å bruke preparatet som vekttapsmedisin uten resept.

Slik virker Mounjaro

Ved å sammenligne Ozempic, Wegovy og Mounjaro fant forskere ut at det aktive stoffet i Mounjaro, tirzepatid, førte til de mest tydelige reduksjonene i blodsukkernivået samt til størst vekttap blant forsøkspersonene.

Men så enkelt er det ikke, mener diabeteseksperten Dean Schillinger, som er professor i medisin ved University of California.

«Studien sammenligner ulike doser semaglutid (det aktive stoffet i Ozempic og Wegovy) og tirzepatid, noe som gjør det vanskelig å sammenligne dem én til én», sier han til The New York Times.

Tirzepatid virker ved at det etterligner to naturlig hormoner i kroppen – nemlig den glukagon-lignende peptiden (GLP-1) og det såkalt glukoseavhengige insulinotrop polypeptid (GIP).

Til sammenligning etterligner Ozempic og Wegovy bare GLP-1, noe som kan være en del av forklaringen på at Mounjaro har vist seg så effektivt så langt.

«Både semaglutid og tirzepatid bidrar til at magen tømmes saktere, noe som forlenger metthetsfølelsen», sier Janice Jin Hwang fra University of North Carolina School of Medicine.

Potensielt slankemiddel

Hos Eli Lilly holder man pusten og krysser fingrene for at preparatet om ikke lenge blir godkjent til behandling av overvekt.

Så langt må legemiddelkjempen imidlertid smøre seg med tålmodighet, selv om tidligere
studier har vist at overvektige som ikke var diagnostisert med diabetes, klarte å gå ned opptil 22,5 prosent av kroppsvekten etter 72 uker med Mounjaro.

Flere forskere påpeker at det fortsatt er mye vi ikke vet om Mounjaro.

«Vi kjenner fortsatt ikke de langsiktige konsekvensene, og det kan vise seg å være problematisk siden vi vet at folk må fortsette å ta preparatet for å opprettholde resultatene», sier Akshaya Srikanth Bhagavathula fra University of Arkansas, som har forsket på nettopp tirzepatid.