Shutterstock
Parkinson Parkinsons

Ny metode kan raskt avsløre fryktet sykdom

Forskere har utviklet en test som kan avsløre alvorlig hjernesykdom på bare tre minutter.

Da Les Milne fikk diagnosen parkinson, oppdaget hans kone Joy at hun kunne lukte sykdommen på huden hans.

Nå har den skarpe luktesansen hennes inspirert forskere fra University of Manchester til å utvikle en test som kan snuse opp sykdommen på pasienters hud etter bare tre minutter, skriver de i en ny rapport.

Håpet er at den nye testen kan diagnostisere parkinson-pasienter tidligere i sykdomsforløpet slik at de raskere kan få hjelp og behandling til å leve et meningsfylt liv med sykdommen.

Muggen lukt var første tegn på sykdomskamp

Les hadde alltid hatt det Joy husker som en «tung, maskulin» duft. Men rundt 35-års-alderen begynte kroppslukten hans å endre seg.

«Han fikk en råtten, ubehagelig lukt, spesiell ved skuldre og nakke», forteller Joy Milne til BBC.

Tolv år senere fikk Les Milne endelig diagnosen: den fryktelige sykdommen som sakte bryter ned hjernen.

Og da støtte Joy igjen på den spesielle, litt råtne lukten hos andre parkinson-pasienter.

Like før sin død i 2015 fikk Les sin kone til å love hun ville få undersøkt sin spesielle luktesans. Kanskje kunne den bli en hjelp for framtidens kamp mot parkinson, håpet han.

Parkinson gir spesiell kjemi i hudens talg-depoter

Et team av biokjemikere fra University of Manchester trodde på Joys historie, og de undersøkte om det kunne være en spesielt lukt forbundet med sykdommen.

Ved å sammenligne molekylene i talg – den oljeaktige substansen på huden – fant de ut at parkinson-pasienter har en spesiell sammensetning, og det gir en spesiell aroma som fintfølende neser kan fange opp.

Forskerne sammenlignet talg-sammensetningen mellom 79 parkinson-pasienter og 71 friske mennesker. Her fant de omkring 4000 unike kjemiske forbindelser, og 500 av dem var forbeholdt pasientene.

Nå er oppdagelsen omsatt til en test som ifølge forskerne kan diagnostisere parkinson ut fra et hudskrap på ryggen etter bare tre minutter.

Det krever imidlertid stadig flere og større studier av testen før den kan bli godkjent. Forskerne som står bak den nye metoden, håper å teste den på mennesker om to år.

Ingen sikker diagnose av parkinson enda

Hvis den nyutviklede testen blir godkjent, kan det gjøre en stor forskjell for de nesten ni millioner mennesker som ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) lever med den hjerne-nedbrytende sykdommen i verden.

I dag er det ingen definitiv måte å diagnostisere sykdommen på før den sakte dreper flere og flere hjerneceller.

Det er også fortsatt usikkert hvorfor sykdommen oppstår, men statistikkene viser at det er den nevrologiske sykdommen som er i raskest vekst. I 2019 døde det dobbelt så mange av parkinson som i 2000.

Selv om det heller ikke finnes noen kur ennå, kan en tidligere diagnostisering sikre pasientene bedre og raskere hjelp til å leve et meningsfylt liv. De nevrologiske skadene i hjernen gir depressive perioder, og de hadde ifølge Joy Milne vært lettere å takle hvis Les hadde fått diagnosen tidligere.

«Vi ville ha brukt mer tid med familien. Vi ville ha reist mer», sier hun.