Shutterstock
Gruppe skåler med øl

Ny forskning: Et (liten) øl om dagen er sunt for hjertet

Alkohol i små mengder reduserer risikoen for hjertesykdommer, viser en ny studie som angir rett under en enhet om dagen som optimalt inntak.

Hvis du liker å ta en øl etter jobb, men må finne deg i omverdenens manglende forståelse – eller kanskje til og med direkte fordømmelse – er det gode nyheter fra vitenskapens verden.

Ny forskning viser at alkohol i små til moderate mengder faktisk er direkte gunstig for hjertet ditt.

Forskerne understreker imidlertid at hjertepasienter ikke bør begynne å drikke for helsens skyld, siden det sjelden vil være en god beslutning når de andre skadelige følgene av alkoholen tas med i beregningen.

En enhet om dagen er grensen

Forskerne har sammenlignet alkoholvaner med dødsfall og hjertesykdommer hos nesten 50 000 mennesker i England og Skottland – land som ligger et godt stykke over de 14 ukentlige enhetene flere helsemyndigheter og -organisasjoner anbefaler.

I Skottland drakk en voksen 18 enheter i uken i gjennomsnitt, mens engelskmennene i snitt drakk en enhet mindre.

Øl skænkes i glas

En enhet varierer fra land til land. I Storbritannia er en enhet bare 8 gram alkohol, mens Skandinavia og Finland trekker grensen ved 12 gram og Nederland ved 10.

© Shutterstock

Forskerne undersøkte sammenhengen mellom alkoholvaner og dødsfall av enhver årsak, dødsfall etter hjerteproblemer og ikke-dødelige hjertesykdommer som hjertestans og blodpropp.

De fant ut at et alkoholinntak på åtte gram om dagen – eller litt under én enhet – minsket risikoen for dødelige hjertesykdommer med opptil 27 prosent.

Den beste mengden for å forebygge hjertesykdommer lå enda litt lavere. Til gjengjeld var fordelen også noe større – bare halvparten av de personene som inntok seks gram etanol om dagen, fikk ifølge studien hjerteproblemer.

Alkohol dreper (fortsatt) i stor stil

Forskerne konkluderer med at resultatene kan endre måten hjertepasienter lever med sykdommen sin på.

Først ved et alkoholinntak på rundt halvannen enhet om dagen begynte sannsynligheten for nye hjerteproblemer å vokse betydelig.

Og først etter flere enheter om dagen steg risikoen for å dø av en hjertesykdom, skriver de britiske forskerne.

Likevel understreker de at personer med hjertesykdommer ikke bør øke alkoholforbruket sitt av helsemessige årsaker.

Alkohol er fortsatt en medvirkende faktor i tre millioner dødsfall i året i verden, anslår Verdens helseorganisasjon, WHO. Det berusende stoffet kan både forårsake alkoholforgiftning og øke risikoen for flere kreftformer.