Novo saksøkt: Kvinne opplever magelammelse i jakten på vektreduksjon

Ifølge et advokatfirma har opptil 400 personer rapportert om tilfeller av magelammelse etter bruk av Novos slankeprodukter.

Den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk advarte ikke brukere av slankepreparatet Ozempic tilstrekkelig om risikoen for at det kunne føre til magelammelse.

Det hevder en 44 år gammel amerikansk kvinne som nå har gått til søksmål mot selskapet. Det skriver Financial Times.

Advokatfirmaet Morgan & Morgan står bak søksmålet mot Novo Nordisk på vegne av kvinnen.

«Mange opplever å kaste opp hele tiden. Jeg mener ikke én gang i uken, men hver dag, hele tiden», sier advokat Paul Pennock til avisen.

«Det er så ille at folk oppsøker akuttmottaket."

Til sammen 400 klienter har kontaktet advokatfirmaet med rapporter om såkalt gastroparese, som er en delvis lammelse av magesekken.

Sykdommen forsinker tømmingen av mat og drikke fra magesekken til tarmen.

De 400 rapportene er også delvis rettet mot Novo-konkurrenten Eli Lillys slankeprodukt Mounjaro.

Begge produktene har fått stor utbredelse i USA, og særlig Novos produkt har fått stor anerkjennelse her hjemme.

Anmeldelsene kommer fra 45 forskjellige delstater i USA, og advokatfirmaet forventer at søksmålet etter hvert vil omfatte flere tusen klienter.

På markedet i flere år

Novo Nordisk opplyser til Financial Times at legemidlet har vært på markedet i flere år, og at symptomer som forsinket ventrikkeltømming, kvalme og oppkast allerede er oppført som mulige bivirkninger.

«Pasientsikkerhet er noe av det viktigste for Novo Nordisk. Vi anbefaler at pasienter bruker disse legemidlene under tilsyn av helsepersonell», sier selskapet blant annet til mediene.

Slike saker, der mange saksøkere går sammen i ett søksmål, er vanlige i USA.

Akkurat nå kjemper for eksempel legemiddelselskapet Johnson & Johnson en hard kamp mot tusenvis av påstander om at babypudderet deres har forårsaket kreft.