Morten forsker på hvordan vi forlenger livets gode år: Her er hans beste råd for å leve et langt, sunt liv

Morten Scheibye-Knudsen har viet livet til å forstå hvordan vi holder oss friske så lenge som mulig. Her er hans beste råd om hva som virker – og hva som kan forkorte livet med opptil tjue år.

I tenårene opplevde aldringsforsker Morten Scheibye-Knudsen hvordan alvorlige sykdommer, på samme måte som grått hår og rynker, ofte kommer snikende med alderen.

Først utviklet farfaren hans parkinson, og senere fikk farmoren hans alzheimer. Flere år senere fikk også faren parkinson, som han døde av for noen år siden, og i dag lever moren hans med alzheimer.

Hjernen slites ned, og kroppen forfaller, når vi blir eldre.

Det er mye vi kan gjøre mye for å holde oss friske, slik at aldringen går saktere, også i familier med mange nevrologiske lidelser.

Det forklarer Morten Scheibye-Knudsen, som leder en forskningsgruppe ved Center for Sund Aldring ved Københavns universitet.

Les forskerens beste råd for å forlenge livet her:

Tema: Forskernes råd for et godt liv

Hva kan du gjøre for å bremse aldringen og unngå kreft, stress, demens og hjerteproblemer? Og finnes det en oppskrift på et langvarige parforhold eller et godt barneliv? I en artikkelserie snakker vi med noen av de beste forskerne og ekspertene og spør dem hva de mener vi bør vite om feltet de er eksperter på.

Liste over tema-utgivelsene:
31.7. om parforhold
3.8. om aldring
7.8. om stress
10.8. om barns utvikling
14.8. om kreft
17.8. om hjerte-kar-sykdommer
21.8. om demens

Hva skulle du ønske at alle visste om aldring?

At det er en biologisk prosess vi kan påvirke.

Vi vet fra dyreriket at det finnes mange ulike dyr som eldes på mange ulike måter. Vi vet også fra dyreforsøk at det finnes mange måter å utsette svekkelsen som kommer med alderen, på. Selv om vi ikke kan gjøre noe radikalt med aldring, kan vi holde oss friske lenge.

Hvilket råd vil du gi til mennesker som vil leve et sunt og langt liv?

For det første ser det ut til at perioder med faste kan være veldig bra. Det kan for eksempel være daglig faste. Selv faster jeg fra klokken åtte om kvelden til klokken tolv neste dag.

© Povl Lystrup Thomsen/Københavns Universitet.

Om eksperten ...

Det skjer nemlig bestemte ting når blodsukkernivået vårt synker. Cellene våre blir oppmerksomme på at det er mindre energi til rådighet, og derfor begynner de å forbedre prosesser, for eksempel ved å bryte ned gammelt protein i cellen og gjenoppbygge det med noe nytt. Man får også forbedret energiproduksjonen fra mitokondriene (små legemer i cellene som danner energi fra mat, red.anm.), og cellene begynner å dele seg litt saktere. Og det er antagelig bra for stamcellene våre. Faste kan også redusere risikoen for kreft, for kreftceller er veldig avhengige av sukker.

I stedet kan man ta en kopp svart kaffe. Den inneholder ikke kalorier og bryter ikke fasten. Derimot er kaffe forbundet med en reduksjon av stort sett alle former for sykdom. Med fire–fem kopper om dagen reduserer man dødeligheten innen stort sett alle aldersrelaterte sykdommer.

Trening og søvn er også viktig, samt det å ha et godt sosialt nettverk.

Fakta: 6 råd for et langt, sunt liv

Prøv faste: Daglig faste kan være bra for kroppen. Faste får nemlig blodsukkeret til å synke og aktiverer gunstige prosesser i cellene.

Drikk kaffe: Kaffe og mørk sjokolade er sunt. De mørke dråpene reduserer risikoen for en lang rekke sykdommer.

Vær aktiv: Det er mye viktigere å trene enn å være tynn.

Sov godt: Søvn er bra for hjernen, og selv om behovet varierer fra person til person, er åtte timer en god tommelfingerregel. Både for mye og for lite søvn er usunt.

Vær sosial: Selv om vi ikke kjenner de molekylære mekanismene som ligger bak, vet vi at ensomhet er forbundet med tidlig død. Derfor er det viktig å være sammen med venner og familie.

Spis grønt og fett: Spis mindre kjøtt og mer grønnsaker – og bruk gjerne vegetabilsk olje og fett. Gode fettkilder som nøtter ser ut til å være forbundet med en reduksjon i dødelighet.

Det er også bra å spise mindre kjøtt og mer grønt, og man bør ikke være redd for å spise fett. Vegetabilsk olje og fett ser nemlig ut til å være forbundet med en reduksjon i dødelighet.

Hva har overrasket deg mest i arbeidet ditt?

Nylig gjennomførte vi et forsøk der vi testet ulike intervensjoner på forsøkspersoner, og det så ut til at faste faktisk var det mest effektive når det gjaldt visse markører for aldring. Det var enda mer effektivt enn trening, som faktisk hadde svært liten effekt.

De fleste vil ha en gunstig effekt av å faste, men en av tingene som skjer når man faster, er at man kan miste litt muskel- og skjelettmasse, og det er ikke særlig hensiktsmessig når man er eldre, for det kan blant annet føre til beinskjørhet. Så for å begrense dette er det viktig å trene når man faster.

0 år

Kromosomenes beskyttelseskapper, telomerene, begynner å bli kortere.

5 år

De neste fire årene er risikoen for å dø lavere enn på noe annet tidspunkt i livet.

18 år

Kroppen er ferdig med å vokse i høyden.

25 år

Den fysiske styrken er nå på toppen.

30 år

Kroppen begynner å bli lavere fordi brusken mellom ryggvirvlene slites ned.

34 år

Vedlikeholdet av limet mellom cellene svekkes slik at blant annet huden blir løsere.

35 år

40 prosent av menn har på dette tidspunktet mistet en del av håret på hodet.

42 år

Øynene får vansker med å fokusere på ting som er nær.

45 år

Kvinner vil vanligvis gå inn i overgangsalderen i løpet av de neste ti årene.

55 år

Menns testosteronnivå er bare omkring to tredjedeler av hva det var da de var unge.

60 år

Omkring 37 prosent vil oppleve tap av hørsel i løpet av de neste ti årene.

65 år

De neste 15 årene vil antagelig være de lykkeligste i livet takket være mer fritid.

70 år

To tredjedeler av oss må opp og tisse minst en gang om natten.

75 år

Du bidrar mer til veldedighet enn på noe annet tidspunkt i livet.

78 år

Mengden betennelsesstoffer i blodet begynner å stige.

90 år

Risikoen for demens i løpet av det neste året er tolv prosent.

105 år

Risikoen for å dø i løpet av det neste året slutter å stige.

Hva bør jeg unngå hvis jeg vil leve så lenge som mulig?

Røyking og stillesitting. Det er mye verre å ikke trene enn å være overvektig. Hvis man røyker og ikke trener, mister man vanligvis omkring 15–20 år av livet.

Hva gjør du selv for å eldes på en sunn måte?

Jeg faster, trener og drikker svart kaffe. Jeg har et relativt lavt kjøttinntak. Jeg er ikke vegetarianer, men det er noen dager i uka der jeg ikke spiser kjøtt.

Jeg forsøker å sove nok, selv om jeg har en ettåring hjemme.

Og så tar jeg et par piller. Både noen som øker NAD-mengden (et naturlig stoff som blant annet trengs når celler skal reparere skader på arvematerialet, red.anm.). Og så tar jeg noe som heter metformin, og som er et legemiddel man gir mot diabetes, fordi vi har sett at det har forlenget levealderen i et forsøk med mus.

Men det er ikke et råd jeg vil gi andre. Jeg er lege og eksperimenterer litt med meg selv, men vi kjenner ikke de langsiktige bivirkningene hos friske personer.