Matos, rengjøring og vedovner: Det kan være mer forurenset innendørs enn utendørs

Luften innenfor hjemmets fire vegger er ofte mer forurenset enn man skulle tro – men her er fire enkle råd for å gjøre noe med det.

Kullos, kjemikalier og støv er fallgruver som svekker luftkvaliteten hjemme.

© Shutterstock

Hva er verst for lungene? En time langs en trafikkert vei i rushtiden – eller å oppholde seg en time i sitt eget hjem?

De fleste vil nok peke på motorveien.

Men faktisk tyder mange studier på at luften i din egen bolig kan være like forurenset som utendørs.

Heldigvis er det mye du kan gjøre for å forbedre luftkvaliteten innenfor hjemmets fire vegger. Det kommer vi til ganske snart.

Men la oss først se på de viktigste årsakene til den dårlige innendørsluften som mange trekker ned i lungene i timevis hver dag.

Kan føre til alvorlige sykdommer

En av de virkelig store synderne er matlaging. Fresende panner og frityrgryter kan nemlig – avhengig av hva du gjør og hvordan – avgi skadelige damper og partikler.

I 2022 offentliggjorde det amerikanske National Academy of Sciences (NAS) en omfattende rapport om innendørs forurensning, og her beskrives matlaging som «en av de viktigste kildene til kjemikalier innendørs».

Også gasskomfyrer og vedovner ligger høyt på listen over utslippskilder. De produserer blant annet akrolein, et molekyl som studier har koblet til utvikling av både luftvei- og hjerte-kar-sykdommer.

Varm olje brukt til matlaging på uventilerte kjøkken har dessuten blitt satt i forbindelse med en økt risiko for lungekreft.

Mange av syndebukkene finnes på kjøkkenet, men det finnes flere fallgruver også.

Bruken av vedovner forurenser inneklimaet med partikler, spesielt i forbindelse med opptenning.

© Shutterstock

Blant annet kullos fra defekte eller dårlig ventilerte gassapparater, syntetiske fargestoffer, visse rengjøringsmidler, industrikjemikaliene trikloretylen og benzen som finnes i alt fra maling til møbler, gulvbelegg og elektrisk utstyr – og til og med helt vanlig støv. Selv om støv som regel består av biologisk materiale som døde hudceller, hår, fibre, pollen og midd, kan det nemlig utløse en immunreaksjon når det pustes inn – og kan samtidig være bærer av andre kjemikalier.

Også vedovner bidrar til mye forurensning, både inne og ute. En britisk regjeringsundersøkelse fra 2022 viser for eksempel at vedovner i britiske hjem produserer mer partikkelforurensning enn all veitrafikk i Storbritannia til sammen.

Det kan kanskje nesten virke helt uhåndterlig å demme opp for, men ved å følge noen enkle råd kan du heldigvis redusere eksponeringen for de forurensende stoffene markant.

1. Tilberedning av mat

I utgangspunktet forurenser det mer å steke mat enn å koke eller dampe den. Ved steking frigjøres det nemlig både kanskje skadelige partikler fra matoljen og fra det man steker – særlig er kjøtt en betydelig kilde til partikler. Spar derfor på partiklene ved å koke eller dampe – og sørg for å skru på avtrekksviften.

2. Skru av vedovner og duftlys

Beveger vi oss ut av kjøkkenet, er det en god idé å la vedovner være skrudd av og unngå duftlys, luftfriskere og tilsvarende produkter. For selv om mange bruker dem for å rense luften, slipper de faktisk ut forurensede partikler.

3. Luft ut

Planter er kjent for å være naturlige luftrensere, men studier viser at de fleste hjem trenger tusenvis av dem før det bidrar positivt. Derimot kan god ventilasjon effektivt redusere de forurensende stoffene.

4. Ikke vær fanatisk med rengjøringen

Et siste råd som er enkelt å følge for de fleste, er å unngå å overdrive rengjøringen. Å tørke støv og støvsuge sender nemlig støv opp i luften, noe som skaper en risiko for at partiklene ender i lungene. Bruk heller en klut og unngå rengjøringsmidler på sprayflasker.