En ny behandling av endometriose ser ut til å kunne gjøre det som eksisterende behandlinger ikke har klart til nå.
Nemlig å svekke de skadene og sammenvoksningene som millioner av kvinner i verden er plaget av.
Behandlingen blir nå prøvd ut på mennesker, skriver New Scientist.
Det skjer etter at japanske forskere har lagt fram lovende resultater basert på forsøk med aper. De er utgitt i science Translational Medicine.
Behandling blokkerer spesielt protein
Endometriose er en kronisk betennelsestilstand der vev av samme type som i slimhinnen i livmoren også finnes utenfor livmoren. Som regel vil det sitte inne i bekkenet, men i sjeldne tilfeller også andre steder i kroppen.
Sykdommen rammer rundt hver tiende kvinne i fruktbar alder og kan forårsake voldsomme smerter og infertilitet.
De japanske forskerne fant ut at endometriosevev inneholder økte nivåer av et bestemt gen som kalles IL8, og som produserer et inflammatorisk protein som går under navnet interleukin-8.
Den oppdagelsen fikk forskerne til å lure på om man ved å blokkere akkurat dette proteinet kunne redusere inflammasjonen som er forbundet med endometriose – og kanskje til og med bremse utviklingen av sykdommen.
For å teste teorien utviklet forskerne et antistoff som begrenser det inflammatoriske proteinet.
Deretter brukte de kirurgi til å framprovosere endometriose hos en gruppe makakaper – ved å flytte vev fra livmorkjertelen til andre steder i bekkenet for å etterligne endometrioseskader hos mennesker.

Endometriose er en kronisk betennelsestilstand der vev av samme type som i slimhinnen i livmoren (endometrium) også finnes utenfor livmoren. Dette vevet kan sitte i egglederne, eggstokkene, bukhinnen, tarmene eller urinblæren, og i veldig sjeldne tilfeller kan det også forekomme andre steder i kroppen.
Elleve av apene fikk en innsprøyting med antistoffet hver fjerde uke i et halvt år, mens seks aper fikk placebo.
Ved avslutningen av studien hadde endometrioseskadene hos apene som fikk behandling, minket til omkring halvparten, mens vevet i placebogruppen fortsatte å vokse.
Endometriose behandles vanligvis med hormondempende medisiner, noe som kan redusere skadene, men som kan forårsake bivirkninger som hodepine og humørsvingninger. De forhindrer også menstruasjon, noe som gjør det uegnet for kvinner som forsøker å bli gravide.
Kirurgi kan også være en mulighet, men man risikerer at endometriosevevet vender tilbake.
Derfor mener japanske forskerne at antistoffbehandlingen, som for tiden blir prøvd ut på en rekke frivillige japanske kvinner med og uten endometriose, er lovende.
Ifølge Verdens helseorganisasjon lider omkring 190 millioner kvinner i verden av endometriose.
Noen forskere mener at det ikke er gjort noen større framskritt på behandlingsfronten gjennom de siste 25 årene.