Shutterstock
Løb

Løpermage kan kanskje unngås med kompresjonsstrømper

Har du også opplevd mageproblemer når du tar på deg joggeskoene og suser av sted? Ny studie viser at kompresjonsstrømper kanskje kan sette en stopper for løpermage.

I fullt firsprang suser du over asfalten på dagens løpetur. Men akkurat når du skal til å slå din personlige rekord på 5 kilometer, påpeker magen plutselig at noe er på vei.

Hvis du har opplevd noe lignende, er du absolutt ikke alene.

En studie har vist at nærmere 62 prosent av dem som løper 5 kilometer eller mer, har opplevd å måtte avbryte løpeturen på grunn av mageproblemer.

Men et nytt forsøk utført på 46 maratonløpere tyder på at kompresjonsstrømper kan hjelpe.

I tillegg poengterer Dennis Raahave, spesialist i mage-tarmsykdommer, at sunt kosthold og massevis av vann kan hjelpe deg til å få en mage som er i balanse før, under og etter løpeturen.

Strømpene styrker blodomløpet og hjelper mage og tarmer

Forskernes tese før forsøket var at løpermagen oppstår fordi magen og tarmene blir forstyrret og faktisk tar skade når vi løper.

For å redusere skadene i mage og tarm under løpeturen, tenkte forskerne at de kunne begynne med å forbedre blodomløpet på noen av løperne for å undersøke hvilken virkning det ville ha.

I studien fikk 23 av de 46 maratonløperne kompresjonsstrømper, og det viste seg at de fikk mindre fettbindende protein av tarmtypen (I-FABP) i blodet.

Mengden I-FABP i blodet er ifølge forskerne en indikator for hvor mye mage og tarmer blir skadet under løping.

I gjennomsnitt økte mengden I-FABP med 38 prosent i blodet til de løperne som hadde kompresjonsstrømper på seg, mens stigningen var 107 prosent for resten.