Shutterstock
Hjerte

Liten endring i kostholdet kan redusere risikoen for hjerteproblemer med 18 prosent

Ved å analysere data fra en halv million mennesker har forskere trolig gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse.

Error in rendering text item widget:

              Med rundt 17,9 millioner tapte liv hvert år er hjerte- og karsykdommer den største dødsårsaken i verden. 

Opptil halvparten av [hjerteproblemene](https://www.scimex.org/newsfeed/more-than-half-of-heart-disease-cases-worldwide-linked-to-lifestyle {"target":"_blank"}) er forårsaket av livsstil, og nå viser en studie fra forskere fra Sør-Korea at en liten endring i kostholdet kan utgjøre en stor forskjell for hjertet ditt. 

Resultatene ble lagt fram på verdens største hjertekonferanse, som ble avholdt i Amsterdam i slutten av august. [Det skriver The Guardian](https://www.theguardian.com/science/2023/aug/27/salt-free-diet-reduce-risk-heart-problems-20-per-cent {"target":"_blank”}).
          

Forskerne analyserte data fra en stor og velkjent biomedisinsk database, UK Biobank, som inneholder helseopplysninger fra mer enn en halv million mennesker i alderen 40 til 70 år fra hele Storbritannia.

Deltakere som allerede hadde hjerteproblemer, ble holdt utenfor.

Liten endring gjør stor forskjell

Hver deltaker ble spurt om hvor ofte de salter måltidene sine: aldri/sjelden, av og til, vanligvis eller alltid.

Deretter fulgte forskerne deltakerne i 11 år, og et av funnene var at deltakerne som aldri saltet maten sin, viste seg å ha 18 prosent lavere risiko for hyppige hjerterytmeforstyrrelser, såkalt atrieflimmer.

Til sammenligning hadde de som saltet maten av og til, 15 prosent lavere risiko.

Folk som alltid bruker salt i maten, kan redusere risikoen for hjerteproblemer med 12 prosent hvis de bare endrer saltforbruket, ifølge forskerne.

Derfor anbefaler forskerne også at vi får i oss maksimalt 5 gram salt per dag, i henhold til offisielle retningslinjer.

Dette tilsvarer omtrent 1 teskje salt og inkluderer saltet vi får i oss fra bearbeidede produkter som pålegg, brød og ferdigmat.

Studien er bare presentert på en internasjonal hjertekonferanse og har ikke gjennomgått fagfellevurdering, som er en del av kvalitetssikringen av vitenskapelige studier.