Kvinner trenger mer søvn enn menn

Blir du til stadighet minnet på at du sover for mye, er dette gode nyheter. Forskning viser nemlig at kvinner faktisk har et større behov for søvn enn menn.

Sovende kvinde med mand

Det er stor forskjell på hvor mye søvn hver av oss trenger, og behovet for søvn endres gjennom livet.

Forskning viser likevel at kvinner generelt trenger mer søvn enn menn, og de blir også hardere rammet hvis de ikke får de ekstra minuttene de trenger.

Den gjennomsnittlige kvinne trenger 20 minutter ekstra med kvalitetssøvne hvert døgn, sammenlignet med den gjennomsnittlige mannen.

Det forklarer professor Jim Horne, som er leder for Sleep Research Centre ved Loughborough University til Daily Mail.

Det handler om hormoner

Kvinners behov for er søvn skyldes særlig to ting, nemlig kroppstemperatur og hormoner.

Kvinners hormonbalanse endres i løpet av menstruasjonssyklusen, og et høyt nivå av hormonet progesteron gir høyere kroppstemperatur. I den perioden er kvinner mer følsomme for kulde.

Denne følsomheten svekker produksjonen av det viktige søvnhormonet melatonin, slik at både kvaliteten og kvantiteten på nattesøvnen blir dårligere.

Det er også visse ting som tyder på at kvinner er mer følsomme for stress.

Når vi er stresset, utskilles en større mengde av hormonet kortisol, og et høyt nivå av dette hormonet hindrer god nattesøvn.

Kvinder bruker hjernen mer

En annen faktor som også kan ha betydning, er at kvinner generelt har mange baller i luften i løpet av en dag, og dermed også benytter en større del av hjernen.

Kvinners hjerner trenger derfor mer av restitusjonen som dyp søvn gir.

Forskning viser at kvinner generelt sover lettere enn menn, våkner oftere i løpet av natten og har større vanskeligheter med å sovne igjen.

Kilder: National Sleep Foundation og Daily Mail