Keisersnitt påvirker babyer annerledes enn vi har trodd

I mange år har vordende foreldre fått høre at barn født vaginalt får tilført helt andre bakterier enn barn som er født ved keisersnitt.

Bakterier i nyfødtes avføringsprøver får forskere til å nyansere en utbredt antakelse om betydningen av fødselsmetode.

© Shutterstock

Når et spedbarn blir presset ut gjennom fødselskanalen, møter barnet et hav av bakterier på veien ut.

Og bakteriene er ikke uvesentlige.

Man mener de påvirker immunforsvaret vårt og kan spille en rolle for i utviklingen av sykdommer som astma og diabetes senere i livet.

I årevis har eksperter derfor hevdet at en vaginal fødsel var en fordel for barnas bakterieflora fordi de fikk en del av morens bakterier under fødselen i motsetning til barn som blir født ved keisersnitt.

Men nå nyanserer en kanadisk studie den utbredte antakelsen.

Studien fastslår nemlig at bakteriene i barnas tarmflora ikke ser ut til å bli påvirket av den typen fødsel barnet har kommet til verden ved. Det framgår av en vitenskapelig artikkel i Cellular and Infection Microbiology.

Studien er en av de største av sitt slag og inkluderer mer enn 600 kanadiske kvinner som fødte både vaginalt og via keisersnitt.

Forskerne samlet inn vaginale prøver fra mødrene før fødselen – og avføringsprøver fra spedbarnene 72 timer etter fødselen samt 10 dager og 3 måneder senere.

© Shutterstock

Menneskets viktige tarmflora

Og konklusjonen deres er klar: Uansett hvordan barna ble født, hadde ikke morens vaginale bakteriesammensetning noen smittende effekt på babyens tarmbakterier.

Likevel kunne forskerne konstatere at det både etter 10 dager og 3 måneder var viktige forskjeller i bakteriesammensetningen hos de to gruppene av babyer. Forskerne mener forklaringen er at barn født ved keisersnitt mer var eksponert for antibiotika rundt fødselstidspunktet.

Forskerne har ikke samlet inn prøver av mødrenes avføring, så de kan derfor ikke si noe om hvorvidt bakteriefloraen spiller en rolle for barna.