Kan man øke sjansen for å bli gravid naturlig?

Fertilitet kan for mange være et sårt tema. Det er ikke alle som like enkelt kan bli gravide. Noen venter i flere år innen det skjer, mens det for andre skjer fortere enn man kanskje hadde håpet. Kun 25% av kvinner blir gravide under de fire første ukene man prøver. Dersom det er noe man planlegger i nær fremtid, kan det være lurt å vite hvordan man kan øke egne sjanser for å bli gravid på en naturlig måte, enten ved å bruke kosttilskudd eller ved hjelp av en eggløsningstest. La oss se nærmere på det.

© Depositphotos.com

Bli kjent med egen syklus

De fleste norske kvinner bruker en eller annen form for prevensjon. Mange prevensjonsmidler fører til at blødningen forsvinner mens man bruker det. Slik kan man fort miste oversikten over egen syklus og når man har eggløsning. Når man skal stoppe med bruk av prevensjonsmidler, vil det være lurt å kartlegge syklusen sin for å forstå når man har eggløsning og når det er best sjanse for å bli gravid.

Bruk en eggløsningstest

Selv om man kan telle dager for å kartlegge egen syklus og når man har eggløsning, er det ikke alltid man treffer helt. For å bli enda mer sikker på akkurat når man er mest fruktbar, kan man bruke en eggløsningstest. Det hjelper til med å vite akkurat hvilke dager egget kan befruktes for å øke sjansene for å bli gravid. Slik finner dere ut hvilke dager som dere bør ha samleie. Samleie bør man uansett ha så mye som mulig når man forsøker å bli gravid.

Unngå røyk og alkohol

Å holde et sunt kosthold er ikke bare bra for hodet og kroppen, men også for egen fertilitet. Når man ønsker å bli gravid vil det være lurt å stumpe røyken og droppe alkoholen. Røyking vil for eksempel endre livmorhalsens slim og gjøre det vanskeligere for sædcellene å nå egget. Det er også viktig å holde et sunt kosthold og spise til normale tider, samt bevare en sunn kroppsvekt. Dette gjør at kroppen fungerer optimalt på alle måter.

Bruk folat-tilskudd

Det anbefales å ta tilskudd av folatsyre for å minske risikoen for utvikling av ryggmargsbrokk hos fosteret når man er gravid. Dette kan man begynne med allerede før man har blitt gravid og fortsette med til og med tredje måned under graviditeten. Folat tas i form av en tablett og er anbefalt for gravide verden over.

Tren i moderate mengder

Trening og bevegelse er aller mest kjent for å ha mange helsefremmende fordeler. Det er viktig å holde seg aktiv og i bevegelse for at kroppen skal være på sitt beste, også for å være bedre rustet for alle endringene som skjer under graviditeten. Men trening i for store mengder kan forstyrre hormonbalansen og føre til nedsatt fertilitet.

Tenk over bruk av legemidler

Det kan være lurt med et legebesøk når man setter i gang prosessen med å bli gravid. Kanskje det er visse legemidler man ikke lenger bør ta eller om det er annet du trenger mer av før å øke sjansene for graviditet. Legen din kan gi deg gode råd om hvilke legemidler som bør tas og som er tilpasset din kropp og situasjon.