Shutterstock
mann drikker havvann fra hånden

Kan man drikke saltvann?

Det sies at hvis man forliser og begynner å drikke saltvann, lider man en smertefull død. Er det en sannhet eller en myte?

Sjøvann har cirka 35 gram salt per liter, og drikker man mye, er det en hard belastning for nyrene. I verste fall får man nyresvikt. Men hvis man forliser og klarer seg med bare litt saltvann, kan det faktisk bidra til at man redder livet.

Det beviste den franske legen Alain Bombard, som tvilte på saltvanns-teorien. Etter noen forsøk da han i løpet av en uke bare drakk saltvann, kastet han seg i 1952 ut i det endelige eksperimentet ved å legge ut på en seilas over Atlanteren på en liten flåte uten drikkevann. Bombard klarte turen ved å samle regnvann og dugg samt ved å drikke nøye tilmålte mengder sjøvann. Han hadde beregnet at nyrene kunne skille ut 12 gram salt per døgn.

Det betyr at en voksen person maksimalt kan drikke en tredels liter sjøvann i døgnet. Bombards eksperiment er blitt heftig kritisert av andre forskere. Men likevel mottok Bombard utallige brev fra mange takk-nemlige skipbrudne før han døde i 2005.