Photo by Ewan Robertson on Unsplash

Hvorfor kan man ikke drikke saltvann?

På film ser man ofte skipbrudne som holder på å dø av tørst. Men hvorfor er det så farlig å drikke saltvann?

Saltvann inneholder for mye salt

”Vann, vann overalt, men ikke en dråpe å drikke,” lyder et kjent engelsk sjømannssitat. Det er faktisk en usedvanlig dårlig idé å drikke saltvann, for det kan føre til den visse død. Saltvann inneholder nemlig om lag 3,5 prosent eller 35.000 ppm (parts per million) oppløste salter, og det er mye mer enn den menneskelige kroppen tåler å innta.

Saltvann tørker ut kroppen

Drikkevann kan høyst inneholde 500 ppm salt. Større saltinnhold kan rett og slett dehydrere kroppen, det vil si tørke den inn. En skipbrudden person som på forhånd lider av væskemangel, kan dø av dehydrering etter bare et par glass saltvann. Saltet påvirker nemlig trykket i blodstrømmen, og cellene begynner å skille ut vann for å regulere balansen i kroppsvæskene.

Saltvann gir økt blodtrykk

Når vannet kommer ut i blodstrømmen, oppstår det to alvorlige problemer. Enten stiger blodtrykket til et dødelig nivå, eller så mister cellene så mye vann at de går til grunne på grunn av inntørking.

Man kan leve uten vann i over en uke

En skipbrudden person kan altså ikke ty til saltvann i stedet for ferskvann, selv om saltvann er innen rekkevidde. Mennesket vil kunne overleve uten vann i sju dager hvis været er varmt, men ikke mer enn 27 grader, og 10 dager hvis været er kaldt. Jo varmere det er, jo mer svetter man, og jo kortere kan man overleve uten vann.

Det skyldes at menneskekroppen består av omkring 60 prosent vann og derfor er avhengig av å vedlikeholde denne mengden vann i kroppen. Når det er varmt, vil menneskekroppen svette mer enn normalt, noe som gjør at man har behov for mer vann.