Shutterstock

Hvor lenge bør et ideelt samleie vare? Her er forskningens råd

Det er overraskende bred enighet om hvor lang tid det tar å få orgasme blant kvinner fra mange land.

Mens lenge bør det vare? Hva er egentlig normalt? Og gjør jeg det riktig?

De fleste har nok tenkt over de spørsmålene – ofte uten å si det høyt. For sex og lyst kan fortsatt være tabubelagt.

Samme tendens kan man spore i forskningen. Særlig kvinners seksualitet er underbelyst.

Det forklarer Astrid Ditte Højgaard, som er overlege ved Sexologisk senter ved Aalborg Universitetshospital i Danmark.

Noen studier har det imidlertid blitt i årenes løp. Men før vi går videre til seksualaktens høydepunkt, orgasmen, må vi innom en seiglivet myte.

Nemlig maksimen «jo lengre, jo bedre», et suksesskriterium som ikke bør tilstrebes, utbredelsen til tross:

«Samleiet kan bli for langt.» Astrid Ditte Højgaard, overlege ved Sexologisk senter ved Aalborg Universitetshospital i Danmark

«Samleiet kan bli for langt», forteller Astrid Ditte Højgaard, Som lege har hun ofte støtt på heteroseksuelle menn som har problemer med å få orgasme.

«Og det er jo ofte den naturlige avslutningen på et samleie. Når han har problemer med det, kan samleiet vare opp mot en time – og det er ikke trivelig for noen av partene. Man blir øm og utkjørt fordi det ikke er noen opplagt avslutning», forklarer hun.

Mange får aldri orgasme

Og så til det neste: klimakset.

For hvor lenge tar det for henholdsvis en mann og en kvinne å komme fram til samleiets høydepunkt?

Det varierer naturligvis fra person til person, men en rekke vitenskapelige studier har sett nærmere på veien til orgasme og utløsning.

Man må være oppmerksom på at dataene bygger på varigheten av selve penetrasjonen og ikke tar høyde for andre former for sex.

© Shutterstock

Vi har mindre sex enn vi ønsker

La oss begynne med kvinnene.

Ifølge en indisk studie fra 2020 tar det gjennomsnittlig kvinner 13,41 minutter å få orgasme når man tar tiden fra det øyeblikket de føler seg opphisset, til de får orgasme.

Studien bygger på svar fra 645 kvinner fra 20 ulike land.

Og den peker også på at 17 prosent av respondentene aldri har opplevd å få orgasme.

Astrid Ditte Højgaard mener det er «et sørgelig høyt tall» som kanskje til dels kan forklares med at mange kvinner trenger å bli stimulert under et samleie.

«Studien viser at bare 32 prosent av kvinnene er i stand til å få orgasme kun ved penetrasjon», sier hun.

«Det kan være det som skaper problemer; at mange har en forståelse av at kvinner kan få en orgasme kun ved at det er en penis i skjeden. Men 68 prosent trenger å bli stimulert på andre måter. Det er kanskje derfor den foretrukne sexstillingen blant kvinnene er at hun er øverst. Det er klart den beste måten for kvinnen å kunne få orgasme på fordi hun kan stimulere seg selv underveis.»

Vitenskapens 2 gode råd om orgasmer

Menn kommer raskere

Mens gjennomsnittskvinnen må bruke mer enn 13 minutter på å nå en orgasme, er veien til ejakulasjon vanligvis kortere for mannen.

Det viser en studie fra 2005 som bygger på data fra 500 heteroseksuelle par fra fem ulike land. Her framgår det at mediantiden før mannen får utløsning, er 5,4 minutter.

En senere studie av 474 menn fra de samme fem landene kom fram til en mediantid på 6 minutter fra selve penetrasjonen gikk i gang, til mannen fikk utløsning.

Ingen av de to studiene så særskilt på mannens orgasme. Man kan nemlig godt ha utløsning, sædavgang, uten å oppnå orgasme.

Noe som på sikt kan føre til fallende lyst hos mannen.

Ekspertråd vekker undring

Med vitenskapens forslag til kjønnenes klimaksintervaller i bakhodet kan vi gå videre til neste spørsmål.

Hva er ekspertenes råd om den ideelle lengden på et samleie?

Det kaster en studie fra 2005 lys over. Her har en gruppe amerikanske og kanadiske sexterapeuter nemlig svart på en rekke spørsmål for å komme fram til den optimale lengden på et samleie mellom en mann og en kvinne.

Ifølge studien er mellom tre og sju minutter nok for et samleie, mens mellom sju og tretten minutter blir ansett som «ønskelig». Her er det igjen bare snakk om selve penetrasjonen – forspill, oralsex og annet inngår derfor ikke i sexterapeutenes svar.

Astrid Ditte Højgaard beskriver ekspertenes råd som «overraskende»:

«Det er litt tankevekkende at den lengden ekspertene anbefaler, er kortere enn kvinnenes egne svar indikerer at de trenger», sier hun.

«Det kan være med på å sette kvinner under et unødig press – det blir ’unormalt’ at hun trenger mer tid for å oppnå klimaks.»

Alderen kan endre sexlivet

Mens samleiets varighet er én faktor som spiller inn på tilfredsheten med sexlivet vårt, peker Højgaard på at det kan være mange andre omstendigheter som også har en betydning.

«Det er viktig å kjenne seg selv og vite hva som fungerer, og få snakket sammen om behovene sine. Særlig etter hvert som man blir eldre», sier hun.

«For med alderen kommer også problemer som kan gjøre noen stillinger fysisk utfordrende. For eksempel kan det være mannen helst bør stå for at skal strømme nok blod til penis, mens kvinnen kan trenge noe helt annet. Seksualiteten er foranderlig gjennom hele livet, og det er viktig at man får snakket sammen om det.»