Hvor kommer støv fra?

Nå som vårsolen kommer, blir det tydelig hvor mye støv det ligger overalt i huset. Men hvor kommer det fra?

Støv

Støvpartikler kommer som regel fra hudceller, tekstilfibre og stekeos.

© SHUTTERSTOCK

Støv består av bitte små partikler som oppstår under vanlig aktivitet i hjemmet.

Noen av de viktigste kildene til støv er døde hudceller, dyrehår, brødsmuler, pollen, tekstilfibre fra klær, møbler og tepper samt partikler fra for eksempel stekeos og tobakksrøyk.

Støv kan holde seg svevende i kortere eller lengre tid og blir lett virvlet opp fra for eksempel gulvet. Når det legger seg igjen, er det ikke alltid i et jevnt lag.

Elektronikk samler støv

Noen overflater samler mer støv enn andre – for eksempel tiltrekker svake elektriske ladninger i stereoanlegget, fjernsynsskjermen og datamaskinen ekstra mye støv.

Midd trives i sengetøyet ditt

stoev seng
© Shutterstock

Soverommet har mest støv

Soverommet er et av de rommene der det dannes aller mest støv fordi det er her vi tar av klærne. Støvet består først og fremst av hud, som er en lekkerbisken for husstøvmidd.

stoevmide
© Eye of science/Science Photo Library

Du fôrer tusenvis av midd

På et enkelt døgn avgir et menneske mellom et halvt og et helt gram hud. Det er rikelig til å livnære flere tusen husstøvmidd i et år.

Når luftstrømmer gjennom huset treffer støvpartiklene, samles de til hybelkaniner som virvler over gulvet og samler enda mer støv.

I rom med vanlig aktivitet varierer mengden støv fra om lag 0,05 til et milligram per kubikkmeter, men i rom med høy aktivitet, og der det blir røykt, kan støvmengden være betydelig større.