Adenomyose kan være alvorlig
Hos om lag hver femte kvinne skjer imidlertid det at slimhinnelaget vokser inn i muskellaget. Det gir forstyrrelser i livmorveggens normale funksjoner og fører til blødning og smerter i underlivet.
Tilstanden, som mange aldri har hørt om, kalles for adenomyose, og kan være ganske alvorlig for noen kvinner. Opp mot en tredjedel av kvinnene som lider av problemet, opplever imidlertid at de ikke får symptomer eller bare har minimalt ubehag.
Sammenvoksning av livmoren
Et annet problem som en del kvinner lider av, kalles for endometriose. Igjen befinner slimhinneceller seg også i feil vev. Men i motsetning til adenomyose, som foregår inne i livmorens muskellag, er endometriose et problem som hovedsakelig oppstår utenfor livmoren.
Både adenomyose og endometriose kan imidlertid svekke en kvinnes sjanser for å bli gravid og må derfor tas på alvor. Takket være forskning, offentlig interesse og sosiale medier har det i de siste årene kommet mye mer oppmerksomhet om endometriose.
Vanskelig å stille diagnose
Når det gjelder adenomyose, er det derimot ikke det samme fokuset, og sykdommen er fortsatt relativt ukjent. Det blir ikke lettere av at det er vanskelig å oppdage tilstanden. Tidligere har det nemlig ikke vært mulig å identifisere nærværet av endometrium-celler i livmorveggen uten å foreta vevsprøver etter kirurgisk fjerning av livmoren (hysterektomi).
I de siste årene har leger imidlertid lettere kunnet bruke MRI-skanning og ultralydsmåling i livmoren til å danne et visuelt bilde som gjør det mulig å stille diagnosen.
Alderen har noe å si
Adenomyose kan ligge spredt i hele livmorveggen, eller de kan samle seg i en klump (adenomyom). Foreløpig vet ikke vitenskapen om dette har noen betydning for symptomene. Det er heller ikke klarlagt hvorfor noen kvinner får adenomyose, og andre ikke gjør det, men det ser ut til at risikoen for tilstanden blir høyere med alderen.
Dessuten mener man at området mellom endometrium og livmorveggen kan bli skadet av naturlige prosesser i forbindelse med menstruasjonssyklus, graviditet eller fødsel. Det kan også være andre faktorer som spiller inn, for eksempel medisinske inngrep.
Hormonbehandling er mulig
Mulige behandlinger er hormonterapi, progesteron-piller eller hormonspiral. Dessuten finnes det et legemiddel som hindrer kroppens naturlige produksjon av kjønnshormoner.
Det finnes også behandlinger som reduserer menstruasjonsblødningen, og underlivssmerter kan behandles med ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAID). Behandlingene virker imidlertid ikke likt for alle kvinner, noe som tyder på at det finnes mer enn en type adenomyose.