Hurtigvirkende nesespray mot migrene på vei

Med de amerikanske matvare- og legemiddelmyndighetenes godkjenning av en hurtigvirkende nesespray blir livet med migrene kanskje litt lettere.

Migræne opleves ofte som en meget smertefuld hovedpine.

De fleste migreneanfall varer i 2–4 timer, men det finnes eksempler på anfall som kan fortsette i opptil tre dager.

© Shutterstock

Det anslås at rundt én milliard mennesker lider av migrene i verden. Den voldsomme hodepinen kan blant annet komme til uttrykk ved dunkende smerte, svimmelhet, kvalme, ekstrem lysfølsomhet samt føle- og synsforstyrrelser.

For noen kan det gå år mellom anfallene, mens andre rammes ukentlig. Den vanligste behandlingen mot migrene er såkalte migrenepiller som kan dempe smerten mens anfallet står på.

Nå er det imidlertid gode nyheter for de som ikke får god hjelp av pillene.

De amerikanske matvare- og legemiddelmyndighetene, også kalt FDA har nemlig godkjent en hurtigvirkende nesespray mot migrene fra legemiddelselskapet Pfizer som forventes å være i salg i USA i juli 2023.

Alternativ til piller

Nesesprayen, som vil gå under navnet Zavzpret, blir ifølge legemiddelgiganten et viktig alternativ til de smertelindrende preparatene som allerede er på markedet.

«FDAs godkjenning markerer et signifikant gjennombrudd for personer med migrene som vil ha et alternativ til piller», sier salgssjef i Pfizer, Angela Wang, i en pressemelding.

Migræne kan blandt andet føre til synsforstyrrelser.

Noen migrenepasienter opplever synsforstyrrelser, også kalt aura, før hodepinen virkelig tar til.

© Shutterstock

En såkalt fase 3-studie fra bedriften viser dessuten at nesesprayen på noen av forsøkspersonene virket på bare 15 minutter, og det vekker begeistring blant fagfolk.

«For pasientene mine er nettopp hastigheten en av de viktigste faktorene for om de mener det er effektivt», forteller Kathleen Mullin, lege ved New England Institute for Neurology & Headache.

Forskerne delte inn en gruppe på 1405 personer i to grupper. Den ene fikk en spraydose, mens den andre fikk placebo.

I tillegg til at virkningen begynte å inntreffe etter 15 minutter for noen, viste sprayen seg å redusere smertene betydelig etter to timer.

Når Zavzpret kan kjøpes på apotekene her hjemme, er imidlertid fortsatt usikkert.