Badehåndkleet ditt er en buffet av fukt og næring til de millioner av bakterier du selv avgir til håndkleet. Derfor anbefales det at vi vasker badehåndkleet vårt flere ganger i uken.
Dette er den klare beskjeden fra en forsker i mikrobiologi og patologi ved New York University School of Medicine, Philip Tierno til Tech Insider.
Snadder for bakterier
Håndkleet har som regel helt perfekte bakterieforhold: Det tykke stoffet holder godt på fuktighet, varme og ikke minst næring i form av døde hudceller.
Bakteriene føyer du selv til cocktailen. Hver gang du tørker den våte kroppen med frotteen, avsetter du – foruten døde hudceller – også sekreter fra hele kroppen i håndkleet fra f.eks. spytt, sår, endetarm og urinrør. Og det er naturligvis en del bakterier i disse sekretene.
I tillegg kommer mulige mikrodråper fra toalettskylling, som kan spre seg over hele badeværelset.
Håndkleet skal være knusktørt
Philip Tierno konkluderer med at hvis man har muligheten til å tørke håndkleet helt hver gang man har brukt det, kan man klare seg med å vaske det etter tre tørkinger.
Henger man derimot bare det våte håndkleet på en knagg i et dårlig utluftet badeværelse og lar det tørke langsomt i et halvt døgns tid, så bør man vaske det enda oftere – dvs. hver gang eller hver annen gang man har brukt det.
Delehåndkle kan gi stafylokokker
Når vi nå alle sammen allikevel ikke har omkommet av byllepest på tross av våre sikkert generelt klamme badehåndklær, er forklaringen den at det primært er våre egne bakterier som gror i vårt eget håndkle.
Og selv om den er klam, er vår egen bakterieflora som regel uskadelig for oss.
Andres bakterier kan til gjengjeld gjøre deg syk. Og hvis en annen bruker har fotsopp eller stafylokokker og andre overflatebetennelser, kan disse overføres til huden din via et håndkle.
Håndklær til håndtørking påføres ikke fullt så mange kropssekreter, men bør allikevel også vaskes ofte da vi til gjengjeld deler disse med andre mennesker.