Glutenfri kost øker risikoen for diabetes

Hyllene i supermarkedene bugner av glutenfrie produkter, men så lenge du ikke er allergisk, bør du holde deg unna. En stor studie viser at glutenfritt kosthold øker risikoen for type 2-diabetes.

Glutenfri kager
© Shutterstock

Hvis du lider av den autoimmune sykdommen cøliaki, bedre kjent som glutenallergi, gir det god mening å droppe glutenholdig mat. Hvis ikke, bør du spise gluten i rikelige mengder.

Risikoen for å utvikle type 2-diabetes, også kjent som aldersdiabetes, blir markant større hvis du dropper de glutenholdige produktene.

Det er konklusjonen på en stor studie fra et forskerteam fra Harvard University.

Spis massevis av gluten

Gjennom 30 år har forskerne fulgt 199.794 personer, som med jevne mellomrom har svart på spørsmål om kosthold og helse.

I løpet av de 30 årene utviklet 15.942 av personene type 2-diabetes. Og analyser av resultatene viste at blant dem som spiste under fire gram gluten om dagen, var risikoen for diabetes 13 prosent større. Minst var risikoen for personer som spiste omkring 12 gram gluten om dagen.

En gjennomsnittsperson spiser om lag 7 gram gluten om dagen, viser studie. Det svarer til ca. to brødskiver.

Krever mer forskning

Samtidig viser studien at de som spiser minst gluten, også får i seg mindre kostfiber, som kan forebygge diabetes. Men den faktoren har forskerne tatt hensyn til.

Studien har ikke noe svar på hvorfor et manglende gluteninntak kan føre til diabetes. Det krever mer forskning, som også skal underbygge dette prosjektet.