Gammel røyk i klær og møbler er skadelig

Det kan være farlig å oppholde seg i et rom der noen har røykt – selv om det har blitt luftet. Amerikanske forskere har undersøkt såkalt “tredjehåndsrøyking” på mus, og de tar skade allerede etter en måned.

© Shutterstock

Nikotingule vegger og små partikler som setter seg i klær og møbler fortsetter å være skadelige lenge etter at sigaretten er slukket.

Det viser en ny studie fra University of California

De amerikanske forskerne har undersøkt de partiklene som setter seg på overflater som klær og møbler.

Er det nok partikler på en overflate, viser det seg, kan de reagere med oksygen og danne kreftfremkallende stoffer.

Skader etter en måned

Røyking er den største enkeltstående årsaken til kreft, og hvert år dør 4,2 millioner mennesker av tobakk på verdensplan.

Forskerne målte effekten av tredjehåndsrøyking ved å plassere ulike materialer som var utsatt for tobakksrøyk i musebur.

Deretter tok forskerne prøver av hjernen og leveren til musene. De så etter hormonendringer, resistens overfor insulin, skader på lever mm.

Allerede etter en måned kunne forskerne måle leverskader hos musene, og etter to måneder målte de ytterligere molekylære skader.

Pass på hotellrom

Forskerne understreker at det er snakk om et museforsøk i et kontrollert miljø.

– Selv om forsøkene våre ikke ble utført på mennesker, bør folk likevel være oppmerksom på hotellrom, bilder og hjem som har vært bebodd av røykere, for alt dette kan føre til tredjehåndsrøyking, sier forsker Manuela Martins-Green til Sciencealert.