Hvordan virker akupunktur?

Mange mener de blir bedre etter akupunktur. Men vet man om det faktisk virker?

Woman with acupunctur needles

Filosofien bak akupunktur er at mennesket har en energi, eller livskraft, som kalles chi, og som flyter gjennom kanaler i kroppen, kalt meridianer.

Sykdommer skyldes ifølge filosofien en ubalanse i livskraften chi, og balansen kan bringes tilbake i kroppen ved hjelp av akupunktur.

Nylig har et forsøk vist at stoffet adenosin blir frigitt når akupunktøren stikker nåler i mus. Adenosin blokkerer smertesignaler slik at de ikke når hjernen. Men stoffet virker bare i det vevet der nålene settes.

Det anses altså bevist at akupunktur lindrer lokal smerte, men i andre tilfeller vet forskerne faktisk ikke om en følt bedring er innbilt eller ikke.

Ikke vitenskapelig bevist at akupunktur virker

Når forskerne vil undersøke om en behandling virker, utfører de en dobbelt-blindstudie. Pasienter med den samme lidelsen deles inn i to grupper. Den ene gruppen får behandlingen som skal testes, den andre får en behandling som ligner den første. Heller ikke legen vet hvilken behandling som testes for ikke å påvirke pasientene.

Sistnevnte er vanskelig å gjennomføre med akupunktur. Det er gjort forsøk med å stikke nålen galt inn eller ikke dypt nok, men det er ikke dobbelt-blinde forsøk, og det er derfor ikke vitenskapelig bekreftet om akupunktur faktisk virker.