Shutterstock
Baby babymat

Forskere: Slik får du babyen din til å spise mer grønt

Et forsøk med babyer har vist hvordan man kan fordoble inntaket av frukt og grønt.

Det kan være frustrerende å se barna konsekvent dytte grønnsakene til side på tallerkenen. Men slik trenger det ikke å være.

Forskere fra universitetet i Umeå i Sverige og University of California har fulgt to grupper babyer i alderen fra 4 til 6 måneder og deretter i halvannet år. Den ene gruppen fikk det anbefalte kostholdet fra de svenske matvaremyndighetene. Den andre gruppen fikk et såkalt «nordisk» kosthold som i tillegg til morsmelk er mer basert på blant annet fruktmos, bær og røtter.

Resultatene er lovende. De babyene som ble vent til å spise flere grønnsaker tidlig, spiste nesten 45 prosent mer frukt og grønnsaker da de var mellom 12 og 18 måneder, sammenlignet med kontrollgruppen.

Ingen bivirkninger

Ifølge undersøkelsesleder Ulrica Johansson ble det ikke registrert negative konsekvenser av det nordiske kostholdet, som inneholder mindre proteiner enn i de offisielle kostholdsrådene til babyer.

«Et nordisk kosthold med mer frukt og grønt er trygt for barnet og kan bidra til sunnere spisevaner i den tidlige barndommen», forteller Johansson.

Det nordiske kostholdet inneholder sesongdyrkede frukter, grønnsaker, bær, urter, sopp og belgfrukter samt vegetabilske fettstoffer og oljer, fisk og egg. Til gjengjeld er det mindre søtsaker, kjøtt og meieriprodukter.

200 babyer deltok i studien. Forskerne vil fortsette å følge barna til de blir 7 år for å undersøke hvor stabil forkjærligheten for det nordiske kostholdet er.