Shutterstock

Forskere: Populær slankekur kan føre til hjerteproblemer

Kostholdet kan fordoble risikoen for hjerte-kar-sykdommer og høyt kolesterol, ifølge studie.

I kampen for å kvitte seg med uønskede kilo har den såkalte keto-kuren blitt populær.

Slankekuren fjerner mesteparten av karbohydratene fra måltidene og erstatter dem med fett og protein.

Men nå viser en studie at slankekuren gir problemer med høyt kolesterol og hjerte-kar-sykdommer.

Populær kur fordobler risikoen for hjerteinfarkt

Ved American College of Cardiologys årlige konferanse for hjerteleger i begynnelsen av mars presenterte Iulia Iatan den nye studien. Det er en av de første o har sett nærmere på keto-kurens effekt på kolesterol og hjerte-kar-sykdommer.

«Studien vår kom fram til fram til at lite karbohydrater og mye fett var forbundet med høyere nivåer av LDL-kolesterol – altså «dårlig» kolesterol – og en høyere risiko for hjertesykdommer», het det fra hjerteforskeren som har sitt daglige virke ved St. Paul's Hospital i Vancouver i Canada.

Iatan og forskergruppen hennes har brukt data fra UK Biobank, som inneholder helsedata fra mer enn en halv million briter som ble fulgt i minst ti år.

Forskerne som står bak den nye studien, har fokusert på 305 briter som i de innledende spørreskjemaene oppgav at de får høyeste 25 prosent av sitt daglige energiinntak fra karbohydrater og minst 45 prosent fra fettstoffer.

Karbohydrater er kroppens førstevalg til hverdagens energikilde. Men keto-kuren anbefaler at karbohydrat-inntaket begrenses til omkring 10 prosent av det daglige kalori-inntaket. Kurens tilhengere kutter derfor ned på brød, ris, pasta, poteter og noen typer frukt og grønnsaker. I stedet skal kroppen få næringen sin fra protein og fett, som i keto-kuren utgjør henholdsvis omkring 25 og 65 prosent. Det skal få leveren til å gjøre om fettceller til såkalte ketoner som erstatter karbohydratene som energikilde.

© Shutterstock

Keto-tilhengerne ble deretter sammenlignet med en kontrollgruppe på 1220 briter som fikk mesteparten av kaloriene sine fra karbohydrater.

I tillegg til å ha en BMI som var et prosentpoeng høyere, fant forskerne også ut at nesten hver tiende fra keto-gruppen fikk hjerte-kar-sykdommer, mens det samme bare gjaldt for hver tyvende på en normal diett.

Dårlig kolesterol blokkerer blodårene

Tidligere studier har også påvist at slankekurer med mye fett, kan gi mer såkalt LDL-kolesterol. Low Density Lipoprotein – kolesterolet består nesten bare av apolipoprotein B, som gjør cellene i kroppen i stand til å binde og transportere fett.

Det spesielle proteinet er også hovedmistenkt for å føre til blodpropp fordi det klumper seg sammen i blodårene.

Den nye studien understreker igjen sammenhengen mellom høye kolesterol, apolipoprotein B og risikoen for hjerte-karsykdommer.

Mennesker reagerer ulikt

«Vi påviste at de deltakerne som hadde et keto-lignende kosthold, hadde høyest risiko for hjerte-kar-sykdommer, og de hadde også de høyeste nivåene av LDL-kolesterol», påpekte Iulia Iatan ved konferansen i New Orleans.

Hun understreket også at ulike mennesker ifølge studien reagerer ulikt på den fettrike slankekuren. Iatan oppfordret keto-interesserte om å diskutere slankekuren med sin lege før de begynner på den.

«Hvis man velger å gjennomføre en slankekur av denne typen, er det anbefalt å få målt kolesterolnivået regelmessig og være oppmerksom på andre risikofaktorer for hjerte-kar-sykdommen som diabetes, høyt blodtrykk, manglende fysisk aktivitet og røyking», sa hjerteforskeren.