Pappkoppene kan faktisk være like giftige som vanlige plastkopper hvis de ender opp som avfall i naturen.
«Det lekker kjemikalier fra disse materialene», sier hovedforfatter Bethanie Almroth, førsteamanuensis i miljøvitenskap ved Göteborgs universitet.
Tynt lag med bioplast
Pappkopper er belagt med et tynt lag plast for å hindre at for eksempel kaffe siver inn i emballasjen.
Og det er dette som angivelig kan gi fra seg giftige stoffer.
I dag lages plastfilm ofte av en bioplast som kalles polylaktid (PLA), og som er lagd av mais eller sukkerrør i stedet for råolje, som brukes til å lage tradisjonell plast.
PLA kan brytes ned raskere enn vanlig plast under de rette forholdene, men forskernes studie viser at bioplasten fortsatt kan være giftig.
«Bioplast inneholder minst like mange kjemikalier som vanlig plast. Og siden bioplast ikke brytes ned særlig effektivt når den havner i miljøet, kan det være en risiko for at plasten blir værende i naturen, og at mikroplast kan tas opp av dyr og mennesker, akkurat som annen plast», sier Almroth.
Skadelige effekter
PLA-plasten inneholder blant annet UV-stabilisatorer og stoffet nonylfenol, som anses som giftig av det europeiske kjemikaliebyrået ECHA.
Da forskerne testet kjemikaliene i bioplasten på insekter, konkluderte de med at den hadde skadelige effekter på både vekst og reproduksjon. Ifølge forskerne kan dette tyde på at det finnes en lignende risiko for skadevirkninger hos andre dyr eller til og med mennesker.
Tidligere har Illustrert Vitenskap rapportert om en belgisk studie som viste at pappsugerør hadde høye konsentrasjoner av en gruppe giftige syntetiske «evighetskjemikalier».
I lys av de bekymringsfulle resultatene har forskerne en klar oppfordring til handling.
«Vi må bort fra engangslivsstilen. Det er bedre at du tar med din egen kopp når du skal kjøpe kaffe å ta med», sier Almroth.