Forskere med klar advarsel: Så skadelig er PFAS for kvinners fertilitet

Kvinner som vil bli gravide, bør å unngå såkalte evighetskjemikalier, som blant annet er funnet i drikkevann og matemballasje.

Forskere advarer kvinner i fruktbar alder mot PFAS. Høye nivåer av evighetskjemikaliet i kroppen kan ha store konsekvenser for kvinners fertilitet.

© Shutterstock

Dropp alkohol og sigaretter, spis variert og ta folsyre og D-vitamin.

De rådene har nok mange kvinner fulgt for å øke sjansene for å bli gravide.

Nå tyder forskning på at et annet råd er helt avgjørende.

Unngå, i den grad det er mulig, den gruppen kjemikalier som kalles PFAS.

Såkalte evighetskjemikalier kan nemlig være ekstremt skadelige for kvinners fertilitet, viser en studie som er publisert i Science of the Total Environment.

Her rapporterer et team forskere fra USA og Singapore at høyere konsentrasjoner av PFAS i blodet hos kvinner er forbundet med en «betydelig reduksjon i sannsynligheten for graviditet og levendefødsel».

Forskerne fant nærmere bestemt at fertiliteten hos kvinner med høye PFAS-nivåer i kroppen sank med opptil 40 prosent.

Fertilitet sank klart

Studien omfatter 1032 kvinner i Singapore som forsøkte å bli gravide. Den yngste var 18 år gammel og den eldste 45.

Forskerne målte kvinnenes PFAS-nivåer mellom 2015 og 2017, og de konstaterte at sjansen for å oppnå graviditet et år senere – og sjansen for å føde et levende spedbarn – var opptil 40 prosent lavere for kvinner med høye PFAS-nivåer i blodet. Forskerne så etter sju ulike typer PFAS i studien.

I årevis har PFAS blitt brukt i stekepanner, bakeformer, emballasje og engangsservise av papp og papir. Fluorstoffene har nemlig den egenskapen at de gjør overflater fett- og vannavvisende, noe som har store praktiske fordeler.

© Shutterstock

Hva er PFAS?

Forskerne oppfordrer derfor kvinner som vil bli gravide, til å unngå de skadelige kjemikaliene i den grad det er mulig.

«Resultatene av studien vår bør tjene som en advarsel til kvinner overalt om de potensielt skadelige virkningene av PFAS for alle som planlegger å bli gravide», sier Nathan Cohen ved Mount Sinai universitetssykehus i New York, som er en av forskerne som står bak studien.

«Vi kan minimere PFAS-eksponeringen ved å unngå matvarer som er forbundet med høyere nivåer av disse kjemikaliene, og ved å kjøpe PFAS-frie produkter», fortsetter han.

Tidligere har studier også koblet PFAS til dårlig sædkvalitet hos menn. En dansk studie pekte i 2022 på en sammenheng mellom PFAS-eksponering hos guttefostre og svekket sædkvalitet to tiår senere, da fostrene var blitt voksne menn.