Shutterstock

Forskere har kanskje knekt koden til en sunnere p-pille

Ny studie tyder på at mengden av hormoner i vanlige p-piller trolig kan reduseres vesentlig – uten at det gjør pillen mindre effektiv.

Kreft, depresjon og blodpropp. Forskere har koblet bruken av p-piller til en rekke alvorlige bivirkninger, noe som gjør at mange kvinner ikke vil bruke det.

Derfor kan mulighetene i en ny studie, som forskere fra Filippinene, Korea, USA og Danmark står bak, vise seg å bli banebrytende.

Vanlige p-piller består av kjemiske varianter av de to kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron.

Når man tar pillene, produserer ikke kroppen hormonene selv, siden de blir tilført utenfra. Det betyr at eggløsningene stanser og man ikke kan bli gravid.

Forskerne brukte matematiske datamodeller for å vise at mengden progesteron og østrogen i p-pillene kan skrus kraftig ned uten at pillen mister effekten sin.

Dermed kan man ifølge forskerne også redusere risikoen for de alvorlige bivirkningene.

Redusert med over 90 prosent

Utgangspunktet for studien er data fra 23 friske kvinner i alderen 20–34 år som alle hadde regelmessige menstruasjonssykluser – og som hadde vist tegn til eggløsning i sin siste syklus.

© Shutterstock

P-piller virker ved å:

  • Stanse eggløsningen slik at det ikke frigjøres noe egg.
  • Gjøre slimet i livmorhalsen tykkere, slik at sæden kan ikke trenge igjennom for å befrukte et egg.
  • Slimhinnen i livmoren blir mindre mottakelig overfor et befruktet egg, slik at det ikke kan sette seg fast.

Med de dataene i bakhånd kunne forskerne lage en matematisk modell som ikke bare ga dem et overblikk over hvordan en gjennomsnittlig menstruasjonssyklus forløper. Modellen kunne også brukes til å simulere effekten ved å redusere hormoninntaket i p-pillene i løpet av menstruasjonssyklusen.

Og forskernes modell, som så langt er rent teoretisk, viste at det var mulig å redusere inntaket av hormoner og fortsatt oppnå en effektiv beskyttelse mot graviditet.

Mengden progesteron ser ut til å kunne reduseres med opptil 43 prosent og østrogen med opptil 92 prosent uten at det går utover pillenes effekt.

Studien er nylig utgitt i tidsskriftet PLOS Computational Biology.