Shutterstock

Forskere har funnet opp en effektiv «p-pille» til menn

Pillen er testet på mus og har vist seg å være svært effektiv. Slik virker den.

Det ser ut til å gå mot likestilling på prevensjonsområdet.

Med en ny studie har amerikanske forskere nemlig lagt fram lovende resultater som tyder på at en ny type prevensjonspille for menn kan bli en realitet.

Pillen, som så langt har blitt testet på mus i et laboratorieforsøk, virker ved å lamme mannens sædceller slik at de ikke kommer fram til kvinnens egg.

I studien, som er publisert i Nature Communications, framgår det at en enkelt dose kan forhindre en graviditet med en effektivitet på 100 prosent i de første to timene etter at mannen har tatt pillen.

Etter tre timer er effektiviteten fortsatt på 91 prosent.

24 timer etter at man har tatt pillen, er effekten imidlertid helt borte, viser studien.

I tillegg fester forskerne seg ved at det ikke har blitt observert noen bivirkninger i de seks ukene musene med jevne mellomrom ble fôret med pillen.

Virker annerledes enn vanlige p-piller

I motsetning til de p-pillene kvinner tar, virker ikke den mannlige prevensjonspillen ved å påvirke hormonsystemet.

Pillen virker i stedet ved å begrense et bestemt enzym som gjør at mannens sædceller ikke kan bevege seg framover – og effekten viser seg allerede mellom en halvtime og en time etter at man har tatt pillen.

Spermier simmar till ägg

Mannen produserer rundt tusen sædceller i sekundet, og det skal som kjent bare én sædcelle til for å befrukte et egg. Nye prevensjonsmidler skal forhindre befruktning enten ved å redusere antallet sædceller med minst 90 prosent, sperre veien for sædcellene – eller sette dem ut av stand til å svømme.

© Shutterstock

Hvis pillen viser seg å ha samme effekt på mennesker, vil menn kunne nøye seg med å ta prevensjonspillen etter behov i stedet for å måtte ta den fast, som med tradisjonelle p-piller.

Men forskerne sier at det er behov for mange flere dyreforsøk før man kan teste pillen på mennesker.

Forskernes håp er å utvikle en pille som virker raskere, og som også virker i mellom 6 og 12 timer.