Selen er et livsviktig næringsstoff som vi får i oss fra fullkorn, kjøtt, innmat, fisk og skalldyr. Likevel er selennivået i kostholdet til mange europeere lavt (https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2017/02/selenium-deficiency-promoted-by-climate-change.html), noe som delvis skyldes mangel på selen i jordbruksjorden.
Ifølge en ny studie som er publisert i tidsskriftet Free Radical Biology and Medicine, kan konsekvensen av å få i seg for lite selen være hjerteskade.
«Studien vår viser at det er en sammenheng mellom lave selennivåer i kroppen og økt risiko for å utvikle hjertesvikt ved en oppfølgingsperiode på 15 år. Hos de 20 prosentene som hadde de laveste selennivåene i blodet, var risikoen dobbelt så høy», sier postdoktor Amra Jujic, som forsker på hjerte- og karsykdommer ved Lunds universitet og har ledet studien, i en pressemelding.
Høyest risiko ved størst mangel
Forskerteamet brukte data fra den store epidemiologiske studien Malmö Förebyggande Medicin, som omfattet 4 803 menn og kvinner med en gjennomsnittsalder på 70 år.
Ved å se på deltakernes seleninntak og hvor mange som ble rammet av hjertesvikt, fant forskerne at den femtedelen som hadde lavest selennivå i blodet, hadde høyest risiko for hjertesvikt.
Forskerne understreker at de foreløpig ikke vet om det er selenmangelen som påvirker risikoen for hjertesvikt, eller om det er hjertesvikten som påvirker selennivåene i kroppen.
«Vi planlegger derfor å undersøke hvordan mennesker med og uten hjertesvikt responderer på selenbehandling. Dette er noe vi vil se på i randomiserte kliniske studier, i første omgang hos pasienter som har fått diagnosen hjertesvikt, sier en av forskerne bak den nye studien, overlege og kardiolog Martin Magnusson ved Skånes universitetssykehus.
Allerede i 2013 påviste skandinaviske forskere under ledelse av professor og kardiolog Urban Alehagen ved Linköpings universitetssykehus en klar sammenheng mellom selennivået i blodet og kardiovaskulær dødelighet i [KiSel-10-studien] (https://seleniumfacts.com/index.php/kisel-10-study), publisert i International Journal of Cardiology.
I studien fikk 443 menn og kvinner et tilskudd av selen og det vitaminrelaterte stoffet koenzym Q10 – eller juksetabletter. Forskerne observerte 54 prosent færre hjerte- og karrelaterte dødsfall blant dem som fikk de aktive tilskuddene.
De [nyeste nordiske næringsstoffanbefalingene har oppjustert (https://pub.norden.org/nord2023-003/selenium.html) det anbefalte daglige inntaket av selen for både menn og kvinner. Ifølge de nye anbefalingene bør menn få i seg 90 mikrogram daglig og kvinner 75 mikrogram.