Forskere: Enkel kostholdsvane er effektiv mot eksamensstress

Hvis du er tilbøyelig til å få svette håndflater – eller det som verre er – før en eksamen, har vi gode nyheter.

© Shutterstock

Alle som tar høyere utdannelse, kjenner følelsen av stress i perioder der de leser til eksamen.

Men de færreste vet at det å spise et par håndfuller valnøtter hver dag hjelper, både fysisk og psykisk. En studie, som er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients, viser at daglig inntak av valnøtter kan motvirke effekten av såkalt akademisk stress og samtidig ha en gunstig virkning på tarmfloraen.

Testet på 80 unge studenter

Det er forskere fra University of South Australia i Adelaide som utførte forsøket på 80 mannlige og kvinnelige bachelor-studenter. Forsøksdeltakerne ble inndelt i to grupper. Den ene skulle spise 50 gram valnøtter daglig. Den andre fungerte som kontrollgruppe. De to gruppene ble testet i tre runder. Først ved begynnelsen av universitetssemesteret, på 13 uker, deretter i forbindelse med eksamen og til slutt to uker etter overstått eksamen.

Bedre søvn og mental helse

«Vi kunne se at de deltakerne som spiste valnøtter, utviste forbedringer på en rekke ulike områder med hensyn til selvrapportert mental helse. Vi observerte også bedre biomarkører for stoffskifte samt bedre søvnkvalitet», forklarer forsker Mauritz Herselman.

Mindre tendens til depresjon

De studentene som ikke spiste valnøtter daglig, følte seg mer stresset og var mer plaget av depresjon i perioden før eksamen. Faktisk opplevde valnøtt-gruppen et tydelig fall i depresjonslignende følelser i perioden mellom det første og det avsluttende kontrollbesøket.

Massevis av gunstige stoffer

Det finnes en god forklaring på hvorfor valnøtter har disse effektene på kropp og sjel.

Tidligere forskning har vist at valnøtter inneholder omega-3 fettsyrer, antioksidanter, søvnhormonet melatonin, polyfenoler, folat og E-vitamin. Alle disse stoffene har en gunstig påvirkning på både hjerne og fordøyelse. Mange tror at valnøtter fører til vektøkning, men det er en myte. En studie offentliggjort i Journal of Nutrients avslørte at friske eldre personer som inntok en daglig mengde valnøtter som svarer til 300 kalorier, ikke utviste noen tegn til vektøkning.

Shutterstock

©

Les også:

En spesielt sårbar gruppe

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) tilhører minst 75 prosent av de personene som har psykiske lidelser, aldersgruppen 24 år eller yngre. Det betyr med andre ord at studenter i denne fasen er spesielt sårbare.

«Forskningen vår viser at hvis man spiser valnøtter i disse ganske stressende periodene, kan det forbedre både den mentale helsen og generelle velbefinnende hos studenter. Det er for øvrig en sunn og velsmakende snacks samt en allsidig ingrediens i mange oppskrifter som altså kan motvirke noen av de negative effektene av akademisk stress», uttaler førsteamanuensis Larisa Bobrovskaya fra University of South Australia.