Shutterstock
Supermarked

Forskere: Disse matvarene burde merkes med en advarsel

En bestemt gruppe matvarer ser ut til å øke risikoen for flere former for kreft.

«Røyking dreper.» Du kjenner sikkert advarslene som skal gjøre det mindre attraktivt å tenne både den første sigaretten og den neste.

Nå mener en gruppe forskere fra Imperial College School of Public Health at lignende advarsler også bør klistres på emballasjen til en bestemt gruppe matvarer som kan øke risikoen for flere former for kreft.

Oppfordringen følger en studie der forskerne har finkjemmet helsejournalene fra hele 200 000 engelskmenn over en periode på 10 år.

Forskerne overvåket deltakernes helse i perioden og risiko for 34 ulike former for kreft. Hver deltaker gjennomgikk dessuten 24 timers overvåking av kostholdet flere ganger gjennom årrekken.

Mer utsatt for kreft

En av oppdagelsene i det store datamaterialet var at det så ut til å være en sammenheng mellom et høyt inntak av såkalte ultraprosesserte matvarer og en høyere risiko for kreft – spesielt kreft i eggstokkene og i hjernen.

Ultraprosesserte matvarer er industrielt produserte matvarer med et høyt innhold av salt, sukker, fett, tilsetningsstoffer og farger. Typiske eksempler er brus, ferdiglagede retter, langtidsholdbart brød, chips og kaker. Men også visse pølser og frokostprodukter hører til i kategorien.

Hva er ultraprosessert mat?

Forskerne oppdaget at det for hver 10 prosents stigning i inntaket av matvarene var det en økt forekomst på to prosent for kreft og hele 19 prosent for kreft i eggstokkene spesifikt.

Antallet kreft-relaterte dødsfall steg også med seks prosent. Sammenhengene fortsatte selv etter at forskerne justerte for faktorer som for eksempel røyking, BMI og fysisk aktivitet.

Uvanlig høyt i Storbritannia

Forskerne understreker selv at studien ikke beviser en direkte årsakssammenheng, men at flere studier har i de siste årene pekt mot samme konklusjon.

«Kroppene våre reagerer kanskje ikke på samme måte på disse ingrediensene og tilsetningsstoffene som de gjør på ikke-bearbeidet mat. Likevel er de overalt, markedsført med lave priser og innbydende innpakninger», forteller Kiara Chang, som er førsteforfatter av studien i en pressemelding.

Hun forklarer at inntaket av disse matvarene er uvanlig høyt i Storbritannia. De utgjør mer enn halvparten av det daglige energiinntak for en gjennomsnittlig innbygger. Derfor krever hun handling.

«Vi trenger tydelig varsling på ultraprosesserte matvarene for å hjelpe forbrukerne med å treffe gode valg», forklarer hun.

Andre forskere mener imidlertid at vi trenger flere studier før vi konkluderer. En av dem er Duane Mellor, som er ernæringsfysiolog ved Aston University. Han mener at de negative konsekvensene i studien kan være et resultat av at deltakerne spiser færre sunne matvarer. Og at det ikke nødvendigvis er den ultraprosesserte maten som er den direkte skurken.

«Når vi ser på matinntaket hos de som inntok mer ultraprosessert mat, hadde de også en tendens til å spise mindre grønnsaker og andre matvarer som settes i forbindelse med et sunt kosthold», sier han blant annet til mediet New Atlas.