Forskere: Dette er den perfekte temperaturen å sove i

Hvis temperaturen stiger med bare fem grader, kan det få merkbare effekter både fysisk og mentalt. Det viser en studie med folk over seksti.

Hvem har vel ikke opplevd at tennene klaprer fordi det er iskaldt på soverommet? Eller det motsatte, at det er så varmt at det er umulig å få sove?

Urolig søvn eller for lite søvn er problemer som plager mange – særlig i varme sommernetter.

Spørsmålet er: Når er temperaturen for høy?

Perfekt med 20–25 grader

En gruppe forskere fra Marcus-instituttet for aldringsforskning og Harvard-universitetet, begge i Boston i USA, bestemte seg for å finne den optimale sovetemperaturen.

De gjennomførte en studie med 50 frivillige, som alle var over 60 år og bodde i Boston, der klimaet ligner det vi finner i Nord-Europa. Studien ble gjennomført i deltagernes eget hjem, der det ble installert termometer og fuktighetsmåler på soverommet. I tillegg skulle deltagerne ha på seg en sporingsenhet som overvåket søvn, hudtemperatur, puls og bevegelse.

Dataene viste at den optimale temperaturen for god og avslappende søvn hos eldre mennesker ligger mellom 20 og 25 grader.

Høyere temperaturer hadde en uheldig effekt

Så snart temperaturen steg fra 25 til 30 grader, sank deltakernes søvneffektivitet, som er den tiden man sover etter at man har lagt seg.

Allerede ved en temperaturøkning på fem grader sank søvneffektiviteten med opptil ti prosent.

Det høres kanskje ikke så mye ut, men tidligere forskning har vist at det er nok til å hemme hjernens yteevne, øke stress, angst og utmattethet og til og med påvirke blodsukkerbalansen dagen etter.

Blir verre med global oppvarming

Ettersom nettene blir varmere på grunn av den globale oppvarmingen, foreslår forskerne bak studien at man ser på hvordan man kan forbedre innetemperaturen, særlig i omsorgsboliger. De nevner ting som temperaturregulerende veggmaling og spesielle byggematerialer.

«Når vi skal motvirke konsekvensene av klimaendringene, bør vi absolutt ikke overse innvirkningen på noe så grunnleggende som søvn», sier Amir Baniassadi, som er ingeniør og helseforsker ved Harvard, og som har ledet den nye studien.

Vi vil tape opptil femti timer søvn i året

Forskning har allerede vist at dårlig søvn kan ha langsiktige konsekvenser for menneskers fysiske og mentale velvære. Det kan til og med endre vår oppfatning av andre og ha en uheldig innvirkning på parforhold.

Beregninger viser at i år 2099 vil stigende temperaturer ha frarøvet hver av oss omtrent femti timer søvn i året. Dette vil særlig ramme eldre mennesker, som er mest følsomme for varme – både om dagen og om natten.

Når det gjelder den optimale søvntemperaturen på 20–25 grader, understreker forskerne at det kan være store individuelle forskjeller. Hvert menneske har sitt eget optimale temperaturspekter, og dette kan endre seg over tid.

Amir Baniassadi anbefaler at man gjør de nødvendige tilpasningene for å oppnå optimal søvn. Det kan for eksempel dreie seg om å sørge for god ventilasjon på soverommet og kanskje vurdere å gjøre noe med selve boligens konstruksjon, selv om det er både vanskelig og dyrt.