En av studiene stammer fra Australia, der nettstedet news.com allierte seg med laboratorieteknikerne på EarthEcco, som jobber med klinisk hygiene i blant annet helsevesenet.
Forskerne oppdaget at overflaten på de populære boksene i noen tilfeller hadde ti ganger så mye smitte som det som står i helseanbefalingene.
En av brusboksene ble målt til å være mer uren enn et toalettsete.
Forskerne måler forekomsten av bakterier og annet mikrobiotisk liv som enzymer og mugg i såkalte relative lysenheter, forkortet RLU, av det engelske relative light units. Det gjør de ved å belyse en overflate med et luminometer som får enzymet adenosintrifosfat til å lyse opp.
Enzymet finnes i nesten alle levende organismer, og derfor kan det brukes til å finne ut hvor mye mikroskopisk liv som finnes på en overflate.
En amerikansk studie slo fast at et toalettsete lyste opp med 984 RLU, mens en av brusboksene i den australske studien scoret hele 1146 RLU.
Nye mikroorganismer
Forskerne som står bak de ulike studiene, er enige om at beholderne blir smittet med bakterier og annen skitt når de blir flyttet av mennesker, transportert i store, skitne lasterom og til slutt satt i butikkhyllene.
Hver gang brusboksen blir håndtert av et nytt menneske, kommer den i kontakt med nye mikroorganismer som kan slå leir på overflaten.
Hvis et av menneskene ikke har vasket hendene grundig nok etter et toalettbesøk, får boksene spor av avføring – E. colibakterier – på overflaten.
Nesten alle bokser er hjemsted for en rekke muggorganismer, ifølge en amerikansk studie.
Bruk sugerør
På en av brusboksene levde hele 600 muggkolonier på overflaten.
Ifølge mikrobiologen Helene Ver Eecke, som selv har foretatt noen av studiene, bør det imidlertid ikke være grunn til bekymring. Hun sier til den amerikanske tv-stasjonen WFTS Tampa Bay at bare personer med svekket immunsystem bør være bekymret for de skitne brusboksene.
De kan rengjøre overflaten før de heller i seg leskedrikken, bruke et sugerør eller tømme boksens innhold over i et glass.