Forskere advarer: Trening i varmt vær kan forårsake alvorlige mageproblemer

Løping og annet hardt fysisk arbeid i temperaturer over 35 grader kan la skadelige bakterier fra tarmen finne veien inn i blodet.

Feriemåneden juli har aldri vært varmere.

Og det kan være farlig for mosjonerende feriegjester hvis de ikke legger igjen joggeskoene eller racersykkelen hjemme.

Ifølge en ny studie kan langvarig utholdenhetstrening i høye temperaturer føre til en rekke alvorlige – og i verste fall dødelige – magesykdommer.

Hete løpeturer i vitenskapens navn

Studien ble utført av forskere ved Monash-universitetet i Melbourne i Australia.

De ba erfarne løpere om å løpe i to timer i forskjellige temperaturer – noen i såkalt temperert vær mellom 21 og 30 grader, og noen i varmt vær, mellom 35 og 37 grader.

Underveis ble løperne testet hvert 15. minutt for å se hvordan løpeturen belastet musklene, pulsen og kroppens evne til å regulere temperaturen.

Før og etter løpeturen tok forskerne også blodprøver av forsøkspersonene.

Prøvene ble sjekket for såkalte biomarkører som kan vise forskerne hvordan løpernes tarmsystem har det. En av markørene er signalmolekyler kalt cytokiner som bidrar til å aktivere kroppens immunforsvar.

Kroppens kjølesystem får hjelp

Forskerne fant ut at jo mer løpernes kroppstemperatur økte, desto større var risikoen for at løperne utviklet symptomer på Exercise-Induced Gastrointestinal Syndrome (EIGS) – altså Treningsindusert gastrointestinalt syndrom, men bedre kjent som «løpermage».

Etter hvert som løpernes kroppstemperatur steg, ble også tarmcelleveggen mer skadet, flere patogener som skadelige bakterier kom inn i blodomløpet og løpernes immunforsvar ble mer aktivert.

Mer blod til armer og bein

Ifølge forskerne er forklaringen at kroppen sender mer blod til armer og bein for å senke kroppstemperaturen, og noe av dette blodet kommer fra området rundt tarmveggen. Her får cellene lite blod, og dermed svekkes den beskyttende veggen de danner rundt tarmen.

Og da kan skadelige stoffer fra tarmen finne veien inn i blodet. Hvis dette skjer, kan det føre til blodforgiftning, noe som kan sette nyrer og lunger ut av spill og i verste fall være dødelig.

Kayla Henningsen, en av forskerne som står bak den nye studien, understreker at EIGS ikke bare er en risiko for mosjonister, men også for fysisk krevende jobber i gruveindustrien, militæret, landbruket og brannvesenet.

«Ansatte i yrker som er fysisk anstrengende og foregår i ekstremt varme omgivelser, kan også oppleve symptomer på anstrengelsesutløst varmestress, noe som kan føre til økt risiko for systemisk sjokk, blodbaneinfeksjoner eller til og med død hvis det ikke behandles.»

Hun og de andre forskerne håper at den nye studien kan være et skritt i retning av å utvikle forebyggende metoder for gruvearbeidere – eller den ivrige løperen på ferie i varme strøk.