Shutterstock

Forskere advarer: Sjelden sopp kan bli et globalt helseproblem

Den multiresistente soppen har allerede spredt seg til alle kontinenter.

Har du hørt om gjærsoppen Candida auris?

Antagelig ikke, for den har ikke fått så mye oppmerksomhet.

Men det kan endre seg, mener en gruppe forskere ved Syddansk Universitet i Danmark som har kastet seg ut i noe som har blitt et kappløp for å stanse utbredelsen, som de beskriver i en artikkel i tidsskriftet Biochimica et Biophysica Acta (BBA).

For soppen forårsaker alvorlige infeksjoner som er vanskelige å behandle – den er nemlig multiresistent.

Rammer svekkede pasienter på sykehus

Siden gjærsoppen første gang ble oppdaget i øret på en pasient i Japan i 2009, har den spredt seg med stormskritt til alle verdens kontinenter.

Felles for infeksjonene er at de som blir rammet, nesten alltid er svekket – og at infeksjonene nesten alltid registreres på sykehus.

Candida auris blir mer og mer vanlig i alle verdensdeler. Imidlertid er det registrert flest tilfeller eller utbrudd i land som allerede er kjent for å ha infeksjoner på sykehusene og dårlig hygienestandard.

Å få soppen på huden er ikke farlig i seg selv, forklarer laboratorieleder Maria Szomek ved Syddansk Universitet og en av forskerne som ser nærmere på den farlige gjærsoppen.

Det blir først farlig hvis soppen finner veien inn i blodet.

«Problemet med denne gjærsoppen er at den er veldig vanskelig å slå ned. Den er multiresistent, og dermed kan man risikere å få alvorlige infeksjoner som ikke kan behandles.» Maria Szomek, laboratorieleder ved Syddansk Universitet

«Problemet med denne gjærsoppen er at den er veldig vanskelig å slå ned. Den er multiresistent, og dermed kan man risikere å få alvorlige infeksjoner som ikke kan behandles», sier hun.

«Det finnes mange typer medisin på markedet som kan bekjempe soppinfeksjoner – også Candida auris. Men de blir mindre og mindre effektive, for Candida auris er ekstremt flink til å utvikle resistens, så utfordringen nå er å utvikle bedre medisin som virker.»

Gærsvampen C. neoformans sprer seg fra blodkar

Her beveger gjærsoppen C. neoformans seg ut av de lillafargede blodårene og infiserer hjernevevet (de mørke områdene med gul farge).

© University of Sheffield

Les også:

Forskerne ved Syddansk Universitet jobber nå målrettet for å finne løsninger som kan bekjempe den seiglivede gjærsoppen.