Rammer svekkede pasienter på sykehus
Siden gjærsoppen første gang ble oppdaget i øret på en pasient i Japan i 2009, har den spredt seg med stormskritt til alle verdens kontinenter.
Felles for infeksjonene er at de som blir rammet, nesten alltid er svekket – og at infeksjonene nesten alltid registreres på sykehus.
Candida auris blir mer og mer vanlig i alle verdensdeler. Imidlertid er det registrert flest tilfeller eller utbrudd i land som allerede er kjent for å ha infeksjoner på sykehusene og dårlig hygienestandard.
Å få soppen på huden er ikke farlig i seg selv, forklarer laboratorieleder Maria Szomek ved Syddansk Universitet og en av forskerne som ser nærmere på den farlige gjærsoppen.
Det blir først farlig hvis soppen finner veien inn i blodet.
«Problemet med denne gjærsoppen er at den er veldig vanskelig å slå ned. Den er multiresistent, og dermed kan man risikere å få alvorlige infeksjoner som ikke kan behandles», sier hun.
«Det finnes mange typer medisin på markedet som kan bekjempe soppinfeksjoner – også Candida auris. Men de blir mindre og mindre effektive, for Candida auris er ekstremt flink til å utvikle resistens, så utfordringen nå er å utvikle bedre medisin som virker.»
Forskerne ved Syddansk Universitet jobber nå målrettet for å finne løsninger som kan bekjempe den seiglivede gjærsoppen.