Etter at EU-parlamentet forbød engangsplastprodukter som sugerør for noen år siden, har det dukket opp en rekke alternativer.
Et av dem er pappsugerøret, som skal være mindre skadelig for naturen og miljøet enn de millioner av plastsugerør som tidligere ble brukt hver dag.
Men nå viser en studie utført av belgiske forskere at opptil 90 prosent av pappalternativene kan inneholde skadelige stoffer – både for kroppen og miljøet.
Error in rendering text item widget:
Studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet [Food Additives and Contaminants](https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2023.2240908 {"target":"_blank"}), er den første i sitt slag i Europa og bare den andre i verden. Bakgrunnen for studien var [amerikanske forskeres oppdagelse i 2021](https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0045653521007074?via%3Dihub {"target":"_blank”}) av såkalte evighetskjemikalier, også kjent som PFAS, i plantebaserte sugerør i USA. Dette fikk en gruppe forskere ved Universitetet i Antwerpen til å lure på om det samme gjelder i Belgia. Derfor kjøpte de inn 39 ulike merker av sugerør laget av fem forskjellige materialer: papp, bambus, glass, rustfritt stål og plast.
Sugerørene ble kjøpt inn fra ulike butikker, supermarkeder og hurtigmatrestauranter i Belgia og analysert for 29 ulike PFAS-stoffer i to runder.
Ifølge studien avslørte analysene at 69 prosent av de innkjøpte merkene inneholdt PFAS, og at pappsugerørene var mest utsatt:
Forskerne påviste kjemikaliene i 90 prosent av merkene – selv om det var i svært varierende konsentrasjoner.
Bare ett sugerør besto testen
En av de PFAS-stoffene som oftest finnes i sugerør, er grundig undersøkt:
Det er perfluoroktansyre, som har vært forbudt å produsere og bruke siden 2020. Men forskerne skal også ha funnet såkalt trifluoreddiksyre og trifluormetansulfonsyre.
Bambussugerør klarte seg bare litt bedre enn pappsugerør i testen, og forskerne skal ha funnet PFAS i 80 prosent av merkene. I plastsugerørene fant de kjemikaliene i 75 prosent av merkene, 40 prosent for glass.
Forskerne fant ingen PFAS-stoffer i stålsugerørene de testet.
Forskerne understreker at konsentrasjonene av PFAS-stoffer var lave, og at de sannsynligvis utgjør en ubetydelig helserisiko for oss, ettersom de fleste bare bruker sugerørene i begrenset omfang.
De forklarer imidlertid at stoffene kan forbli i kroppen i mange år, og at konsentrasjonen kan bygge seg opp over tid.
«Selv om små mengder PFAS ikke er skadelige i seg selv, kan de øke den kjemiske belastningen som allerede finnes i kroppen», sier Thimo Groffen, som er en del av teamet bak studien i en pressemelding.
Forskerne vet ikke om PFAS-stoffer ble tilsatt produktene under produksjonen, eller om de er et resultat av forurensning fra for eksempel jorden materialene ble dyrket i eller vannet som ble brukt til å produsere dem.
En annen begrensning ved studien er at forskerne ennå ikke vet om de evigvarende kjemikaliene lekker ut i væsken fra sugerørene.