Shutterstock

Forskere advarer mot noen industrioppvaskmaskiner: Skitten forsvinner, men…

Farlige stoffer kan sette seg på tallerkner, glass og bestikk etter at det har vært gjennom en industrioppvaskmaskine.

Restauranter, hoteller og kantiner på skoler, institusjoner og arbeidsplasser.

De aller fleste storkjøkken produserer tårn av skitne tallerkener og glass i løpet av en dag – og derfor bruker mange store industrioppvaskmaskiner for raskt å kunne rengjøre skittent service.

Men ifølge en ny studie blir ikke glass og tallerkener nødvendigvis så rene som de ser ut.

Det kan nemlig være etterlatt farlige rengjøringsrester på overflaten som til syvende og sist kan ende i mage-tarm-systemet vårt.

Rettelse

I en tidligere versjon av artikkelen framgikk det ikke klart at studien bare fant spor etter potensielt skadelige skyllemidler etter vask i industrioppvaskmaskiner. Det er nå gjort klart i teksten at studien ikke kom fram til tegn til skadelige stoffer etter vask i husholdningsoppvaskmaskiner.

Farlige stoffer kan ende i tarmen

I en studie publisert i Journal of Allergy and Clinical Immunology har en gruppe forskere funnet ut at noen industrioppvaskmaskiner etterlater skyllemiddel på tallerkener, glass og bestikk.

Det skjer ifølge forskerne fordi noen industrioppvaskmaskiner bruker skyllemiddel i maskinens skylleprosess som ikke blir vasket av før vannet i maskinen fordamper.

Og det kan få skumle konsekvenser, sier forskerne. For i det inntørkede skyllemiddelet finnes det potensielt giftige stoffer som kan føre til alvorlige skader på tarmen.

«Det er alarmerende at det i mange oppvaskmaskiner ikke er noen ekstra skyllesyklus som fjerner resten av skyllemiddelet», sier Cezmi Akdis, som er professor ved universitetet i Zürich, og som har stått i spissen for studien.

«Det betyr at potensielt giftige stoffer blir værende på oppvasken», sier han.

En 3D-klump av tarmceller

For å undersøke helserisikoen ved å bruke en oppvaskmaskin dyrket forskerne celler som etterligner de cellene mennesket har i tarmen.

Dermed skapte de en form for 3D-klump av tarmceller som ser ut som vevet i epitelbarrieren som dekker innsiden av tarmene våre.

Epitelbarrieren utgjør et livsviktig beskyttende lag som kontrollerer hva som kommer inn i kroppen.

©

Epitelbarrieren – et viktig beskyttende lag

De laboratorieskapte cellene ble utsatt for fortynnede konsentrasjoner av ulike typer rengjørings- og skyllemidler.

Målet var å etterligne de stoffene som sitter igjen på tallerkener og bestikk når det har vært i oppvaskmaskinen.

Og studiens resultater indikerte at bruk av industrioppvaskmaskiner kan innebære risiko. Resultatene ga imidlertid ikke grunnlag for bekymring for vanlige oppvaskmaskiner som man finner i private hjem.

Forskerne fant nemlig at høye doser av skyllemidler ødela tarmens beskyttende epitelceller, mens lavere doser gjorde cellene svakere.

Cellene som ble utsatt for rengjøringsmidler, hadde en høyere risiko for inflammasjon.

Det innebærer at immunforsvaret reagerer på at fremmede stoffer som bakterier og virus kommer inn i kroppen, ved å sende ut hvite blodlegemer og kjemiske stoffer for å beskytte den.

© Claus Lunau

Les også:

Ifølge forskerne gir resultatene grunnlag for bekymring.

De mener nemlig at en svekkelse av epitelbarrieren kan øke risikoen for en rekke kroniske sykdommer.