Forsker fant spor av 400 insekter i en enkelt tepose

Te er en av verdens mest populære drikker. Og den finnes i utallige varianter. Men de færreste tenker nok over at når de drikker den velsmakende, varme væsken, er det mer som følger med, selv om det er i veldig liten målestokk.

Saken er at dyr og mennesker etterlater bitte små spor hele tiden. Det skjer når vi for eksempel hoster, nyser eller mister døde hudceller. Alt sammen inneholder en DNA-signatur.

Og når det gjelder insekter og andre bitte små dyr – fra edderkopper til snegler – så kan de blant annet spise av tebladene eller skille ut slim på dem i naturen. Forskere har nylig funnet spor av hele 1200 ulike smådyr i bare 40 prøver av tørkede teblader og urter.

«Vi ble virkelig overrasket over det høye det biologiske mangfoldet. I en tepose med om lag 150 milligram tørket plantemateriale til grønn te fant vi spor av 400 insekter», forteller Henrik Krehenwinkel, genforsker ved universitetet i Trier.

I alt fant forskerne DNA-spor fra 3264 dyr i teprøvene, blant annet edderkopper, kakerlakker, midd, fluer og sommerfugler fra hele verden i kommersielt produserte teer og urter kjøpt i tyske dagligvarebutikker. Det framgår av denne studien.

Et loppebitt stresser planten

Men det er faktisk ikke et helseproblem at dyr spiser av tebladene eller etterlater andre mikroskopiske spor. Det forteller Alexis Kaae, visepresident i European Specialty Tea Association til Illustrert Vitenskap.

«Små dyrs angrep på en teplante kan faktisk bringe noe positivt med seg. Når en bestemt loppe spiser av en spesiell tebusk på Taiwan, så stresser den planten og får den til å legge til en smaksnyanse til bladene som tedrikkere liker», sier Alexis Kaae.

Hun mener dessuten at det er ganske store forskjeller på tekvalitet. Hun synes ikke at de teposene man vanligvis møter som forbruker i supermarkeder, kan hamle opp med mer spesialisere teer i løsvekt.

Teplukkere i Indien

Kvinner i ferd med å høste te i India.

© Foto: Bernard Gagnon/Wikimedia Commons

«Det er for eksempel forskjell på bladenes størrelse. Og noen masseproduserte teer produseres i lav høyde der det kan være problemer med lokal forurensning i jorden. Derimot vil te fra busker i høyden ofte være utsatt for mindre forurensning fra ulike kilder og derfor være av bedre kvalitet», poengterer Alexis Kaae.

Tebusken, Camellia Sinensis, er den planten man lager grønn eller svart te av. Bruken av te begynte i Kina og spredte til Europa på 1500-tallet. England tok godt imot den nye drikken og begynte å produsere den i India.

Kaffe duger ikke til forskning

Henrik Krehenwinkels påviser dyrs påvirkning av teblader fordi han forsker på hvordan dyrepopulasjoner endrer seg over tid på grunn av menneskets innblanding.

Til det formålet viste tørkede teblader seg å være et godt forskningsområde siden de oppbevares mørkt og kjølig slik at dyresporene kan bevares.

«Kaffe ville derimot ikke være et godt utgangspunkt for forskningen min siden bønnene ristes. DNA-materiale liker ikke å bli varmet opp til en høy temperatur over tid», forklarer Krehenwinkel til TheScientist.