Enkle tips for sunnere matvaner

Denne artikkelen inneholder annonsert innhold.

© Unsplash

All forskning tilsier at et sunt kosthold er av avgjørende betydning for velvære og helse. Det gjelder både fysisk og psykisk. Dette er noe de aller fleste av oss er fullstendig klar over. Allikevel kan det være krevende å kombinere gode matvaner med en hektisk hverdag.

I denne artikkelen ser vi på noen enkle grep som kan gi deg en langt sunnere livsstil. Ved å følge dem og spise klokere kan du gi helsen et løft, uavhengig av hvor aktiv du er, og hvor mye du trener. Å spise riktig er like viktig, og klokt, for mosjonister som for toppidrettsutøvere.

Unngå usunne snarveier

Den største utfordringen som står i veien for et sunt kosthold for mange av oss er dårlig tid. Det kan være fristende å kjøpe ferdigmat på butikken, da det tar minimalt med tid å tilberede slik mat. Dette er en felle du helt klart ønsker å unngå.

Prefabrikert mat, være det seg ferdige retter, glass med pastasaus, frossenpizza, og så videre og så videre har det til felles at den nesten uten unntak inneholder en rekke usunne ingredienser.

For det første er de aller fleste prosesserte mattyper fulle av salt og sukker. Det er saker du ønsker å innta i kun meget kontrollerte mengder. For det andre inneholder ferdigmat gjerne andre tilsetninger, sånn som fargestoffer, og annet. Heller ikke det er gunstig.

Men det kanskje viktigste er at prosessering fjerner næringsstoffer fra naturlige ingredienser. Du mister dermed helsebringende elementer fra maten.
Det er alltid klokest å kjøpe mat som er så u-foredlet som mulig. Det vil si kjøtt, grønnsaker og så videre som kommer rett fra naturen.

Ved å utelukkende velge naturlige ingredienser får du full kontroll over det du får i deg. Du unngår både uheldige tilsetninger og påser at du nyter fullt utbytte av matens næringsinnhold.

Lag mest mulig mat fra bunnen selv

Å lage egen mat fra bunnen skremmer en del av oss, da det kan høres tidkrevende og komplisert ut. Slik trenger det slettes ikke være. Å grille kjøtt eller fisk er slettes ikke noe som tar lang tid. Det samme gjelder å lage en deilig salat. Du kan slenge dine favoritt-grønnsaker, urter og frukt etter ønske i blenderen for å lage deilige utgangspunkt for supper. Det tar bokstavelig talt bare noen få minutter.

Husk at du også kan lage flere måltider på en gang. Skal du lage en smakfull gryterett, for eksempel, som tar en stund å tilberede, så lag flere porsjoner samtidig. Deretter kan du fryse ned gryten porsjonsvis, og servere den flere ganger med flere dagers mellomrom slik at det ikke blir kjedelig. Det samme gjelder for hjemmelaget pastasaus, og lignende.

Hva med en matkasse?

En meget grei måte å påse at du kun holder deg til råvarer som kommer rett fra naturen, er ved å bestille en matkasse. Dette gir deg sjansen til å planlegge alle dine måltider, uke for uke. Du mottar altså en kasse som inneholder ukens ingredienser. Det kan dreie seg om grønnsaker rett fra naturen, kjøtt, fisk og annet.

Ved å satse på en HelloFresh-matkasse, sparer du mye tid på å handle mat på butikken. Du slipper også å bruke tid på å planlegge nye måltider hver dag. Ved å holde deg unna matinnkjøp, slipper du også unna usunne fristelser i butikkhyllene.

Merk at HelloFresh byr på oppskrifter som du kan bruke for å lage god mat hver dag. Da sender de alle de nødvendige ingrediensene i ukens matkasse. På nettsiden velger du akkurat de måltidene du ønsker deg. Blant alternativene finnes mange sunne valg, også for de som ikke ønsker kjøtt i kostholdet sitt. En enklere måte å spise sunt på er det vanskelig å tenke seg.