Enkel test avslører hjernens aldring

Der er ting vi blir bedre til med alderen. Men med en bestemt øvelse går det den andre veien med en gang du har fått 55 lys på kagen.

Studien er utført på en stor gruppe personer i aldersgruppen 40–64 år.

© Shutterstock

«Walk and talk» er noe som virkelig får innpass flere og flere steder – alt fra coaching og terapi til forretningsmøter. Og det er ikke noe bedre enn å nyte naturen og diskutere viktige emner samtidig.

Før du vet ordet av det, kan du ha diskutert et hav av emner og tilbakelagt en håndfull kilometer eller mer.

Dårligere til å gå og snakke samtidig

Det er vel og bra. Men det viser seg at dette med å gå rundt og snakke, ikke egner seg like godt til alle aldersgrupper.

En studie som er offentliggjort i The Lancet Healthy Longevity, viser at når personer runder 55, får de gradvis problemer med for eksempel å føre en samtale samtidig med at de går.

Tar i bruk samme hjerneressurser

Dette skyldes ikke at den fysiske formen er svekket, men har derimot noe å gjøre med aldersrelaterte endringer i den måten hjernen fungerer på.

«Når man går og samtidig må aktivere hjernen, blir det motoriske kontrollsystemet stresset fordi de to ulike aktivitetene konkurrerer om samme ressurser i hjernen», forklarer forskningsleder Junhong Zhou fra Beth Israel Deaconess Medical Center. Eldre personer har problemer med dette.

Påvirker folks gange

Andre aktiviteter, som å lese skilt eller treffe beslutninger samtidig som man går, blir også vanskeligere med alderen, forteller han.

Studien er utført på 640 personer i aldersgruppen 40–64 år. Deltakerne hadde helt stabil gange så lenge de gikk for seg selv.

«Men da vi bad deltakerne om å gå samtidig med å utføre et regnestykke i hodet, kunne vi observere små, men likevel avgjørende endringer i den måten de gikk på. Disse endringene viste seg hos de som var midt i 50-årene eller eldre», forteller Junhong Zhou.

Bør testes regelmessig

Ifølge studien kan en svekket evne til å utføre enkle hjerneaktiviteter og gå samtidig forbindes med tap av kognitive evner, fallulykker og endringer i hjernens tilstand hos eldre mennesker.

Av samme grunn mener forskerne at det er viktig å teste eldre personers evne til å bevege seg samtidig med at de bruker hjernen siden det kan gi et godt bilde av den kognitive tilstanden.