En usunn livsstil hos unge koster leveår

Hvis du er tenåring, røyker, drikker alkohol, trener for lite og har et for høyt BMI, så belaster det kroppen og koster til syvende og sist levetid. Det viser finsk studie av 5000 tvillinger.

© Shutterstock

Vi pleier å telle vår alder i leveår – men den biologiske klokken kan tikke raskere hvis livsstilen belaster kroppen hardt. Det viser en studie fra universitetet i Jyväskylä i Finland, som har undersøkt data fra 5000 tvillinger.

De 5000 tvillingene ble spurt om høyde og vekt, og hvor ofte de røykte, drakk alkohol og trente da de var 12, 14 og 17 år gamle. Senere, da 824 av deltakerne var 21 og 25 år, ble det igjen tatt blodprøver for å undersøke DNA-markører, såkalte metylgrupper, som har en sammenheng med aldringsprosessen.

De 16 prosentene av tenåringene som hadde den mest usunne livsstil – i form av daglig røyking, et regelmessig alkoholforbruk og sjelden trening – var mellom 1,8 og 2,4 biologiske år eldre enn jevnaldrende med en normal, fornuftig livsstil.

Hvis de unge bare kjente betydningen

Siden deltakerne var tvillinger, var det også mulig å fastslå at 60 prosent av variasjonen i biologisk aldring skyldtes genetiske faktorer, og 40 prosent skyldtes miljømessige, inkludert livsstil.

En svakhet ved studien er at tallmaterialet bygger på selvrapporterte svar om livsstilen, noe ikke alltid avspeiler virkeligheten fullt ut.

Likevel er tallene tankevekkende og avslørende, mener forskerne som står bak studien.

«Jeg tror at hvis tenåringene visste hvor mye for eksempel røyking gjør dem eldre, ville det motivere dem til å leve sunnere», sier undersøkelsesleder Anna Kankaanpää fra universitetet i Jyväskylä.