Shutterstock
Hotdog

En pølse i brød koster deg 36 minutter av livet

Amerikanske forskere har satt nøyaktige tall på hva usunne og sunne måltider betyr.

Vi vet det: Fisk er sunt, og bearbeidet kjøtt er usunt. Frukt er bra, og hvitt brød er det ikke. Men hva betyr valget av matvarer helt nøyaktig for hvor lenge vi lever? Det har en gruppe amerikanske forskere ved universitetet i Michigan nå forsøkt å sette tall på.

Forskerne har utviklet en egen indeks som tar utgangspunkt i de ulike heldige og uheldige virkningene av ingrediensene i en typisk porsjon av ulike matvarer.

Det kan for eksempel være innholdet av salt og sukker, som øker risikoen for hjerte-karsykdommer og overvekt, eller fiber og umettede fettsyrer, som senker risikoen for blant annet tarmkreft og blodpropp.

I alt har forskerne analysert 5853 matvarer og regnet ut hvor lang tid de i gjennomsnitt trekker fra eller legger til livet vårt.

En pølse i brød koster oss ifølge forskernes beregninger 36 minutter av livet på grunn av høyt innhold av bearbeidet kjøtt, mettede fettsyrer og natrium.

Hotdog ur 36 minutter

Et høyt innhold av salt og mettet fett er med på å gjøre pølse i brød så usunt at det kutter 36 minutter av livet ditt.

© Shutterstock

Andre populære, men usunne måltider er den doble osteburgeren, som koster åtte minutter og åtte sekunder, og pizza, som koster sju minutter og åtte sekunder.

I den livsforlengende kategorien finner vi for eksempel fiskeretter som laks (som legger til 13 minutter og 5 sekunder), bananer (13 minutter og 30 sekunder) og avokado (to minutter og åtte sekunder).

En amerikansk klassiker – brødskive med peanøttsmør og syltetøy – kommer overraskende heldig ut. Den forlenger livet med hele 33 minutter og 6 sekunder, først og fremst på grunn av peanøttene, som inneholder mye umettede fettsyrer, proteiner og fiber.

Peanutbutter sandwich ur 33 minutter

Umettede fettsyrer og fiber gir brødskive med peanøttsmør en livsforlengende virkning på over 33 minutter.

© Shutterstock

Hvis forskernes beregninger holder stikk, kan den uheldige virkningen av en pølse i brød dermed nesten veies opp av den heldige virkningen av en brødskive med peanøttsmør.

Men slik fungerer det dessverre ikke – vi kan ikke spise dobbelt så mye uten kostnader. Det smarte valget er naturligvis å bytte ut pølsa med brødskiva. Det vil gi et nettoresultat på en time og ni minutter ekstra å leve.