Vi vet det: Fisk er sunt, og bearbeidet kjøtt er usunt. Frukt er bra, og hvitt brød er det ikke. Men hva betyr valget av matvarer helt nøyaktig for hvor lenge vi lever? Det har en gruppe amerikanske forskere ved universitetet i Michigan nå forsøkt å sette tall på.
Forskerne har utviklet en egen indeks som tar utgangspunkt i de ulike heldige og uheldige virkningene av ingrediensene i en typisk porsjon av ulike matvarer.
Det kan for eksempel være innholdet av salt og sukker, som øker risikoen for hjerte-karsykdommer og overvekt, eller fiber og umettede fettsyrer, som senker risikoen for blant annet tarmkreft og blodpropp.
I alt har forskerne analysert 5853 matvarer og regnet ut hvor lang tid de i gjennomsnitt trekker fra eller legger til livet vårt.
En pølse i brød koster oss ifølge forskernes beregninger 36 minutter av livet på grunn av høyt innhold av bearbeidet kjøtt, mettede fettsyrer og natrium.