Shutterstock

En håndfull av denne matvaren om dagen ser ut til å redusere risikoen for depresjon

Maten har betennelsesdempende egenskaper som ifølge forskerne har en beskyttende effekt på hjernen.

Det anslås at rundt seks prosent av den europeiske befolkningen lider av depresjon, noe som svarer til 44,5 millioner mennesker.

Illustrert Vitenskap har tidligere skrevet om forskning som viser at sosiale medier tærer på den mentale helsen vår, og at så lite som én uke uten skjermbruk reduserer risikoen for depresjon.

Nå viser ny forskning fra universitetet i Castilla-La Mancha at en bestemt matvare ser ut til å minimere risikoen for å bli deprimert.

Den spanske studien viser at 30 gram nøtter om dagen tilsynelatende kan redusere risikoen for depresjon hos voksne med 17 prosent.

Dette gjaldt et bredt spekter av nøtter, blant annet saltede og usaltede mandler, kasjunøtter, peanøtter, pistasjnøtter og paranøtter.

Resultatet var uavhengig av andre faktorer som kan påvirke den mentale helsen.

«Resultatene våre understreker nøtters rolle i forebyggingen av depresjon hos dem som ikke har andre kjente risikofaktorer, som fedme, usunn livsstil, ensomhet og medisinske bivirkninger», sier Bruno Bizzozero-Peroni, hovedforfatter og doktorgradsstudent ved universitetet i Castilla-La Mancha, i en pressemelding.

Nøtter inneholder betennelsesdempende gaver

Forskerne studerte 13 500 briter mellom 37 og 73 år som ikke var diagnostisert med depresjon ved starten av studien.

I løpet av en femårsperiode spiste én gruppe deltagere nøtter hver dag, en annen gruppe av og til, og en siste gruppe sjelden eller ikke i det hele tatt.

I løpet av de fem årene ble åtte prosent av deltakerne diagnostisert med depresjon, og forskerne fant at et lavt til moderat inntak av nøtter, tilsvarende en daglig porsjon på 30 gram, så ut til å redusere risikoen for depresjon med 17 prosent sammenlignet med deltagerne som ikke spiste nøtter.

Ifølge de spanske forskerne kan dette skyldes at nøttenes betennelsesdempende egenskaper bidrar til å beskytte hjernen mot de fysiske effektene av depresjon.

Depresjon reduserer blant annet hjerneaktiviteten i hippocampus – en del av hjernen som spiller en viktig rolle for hukommelsen.

Forskerne understreker at «jo mer nøtter, jo bedre», men at man kan bedre hjernehelsen ved å spise litt nøtter i stedet for ingen i det hele tatt.

Tidligere studier har blant annet vist at nøtter reduserer risikoen for å dø av lunge-, hjerne- og hjertesykdommer og for å få kreft.

Forskerne understreker at det trengs flere studier for å fastslå nøyaktig hvordan nøtter påvirker risikoen for depresjon.