Shutterstock

Eksperter: Slik får du fred for partnerens snorking

Det kan svekke både søvn- og livskvalitet å ligge ved siden av en snorkende partner.

Det kan være frustrerende å forsøke å få sove ved siden av en som snorker høylytt.

Og frustrasjonen er faktisk helt legitim, mener Therese Ovesen, som er overlege ved øre-, nese-, halsavdelingen ved Regionshospitalet Gødstrup i Danmark.

«Den andre parten får jo en veldig dårlig søvnkvalitet, for de kommer ikke ned i de søvnfasene som alle trenger. Blir man vekket flere ganger om natten, gir det både dårlig søvnkvalitet og dårlig livskvalitet på lang sikt», sier hun.

Hun peker på at mange velger å legge seg til å sove på et annet rom. Det samme sier søvnveileder Mikael Rasmussen, som holder søvnkurs og foredrag om søvn.

Han påpeker at det er menn som snorker mest.

«Man ser en ganske klar tendens til at flere kvinner får sitt eget soverom for å unngå å ligge ved siden av den snorkende partneren», sier Rasmussen.

Ifølge søvnekspertene kan man imidlertid forsøke å gjøre noe med snorkingen.

Se på livsstilen

Først og fremst kan det være en god idé å se på livsstilen.

«Overvekt vil bety at det er mer fett rundt halsen og svelget og dermed også større mulighet for at det kan forekomme vibrasjoner», sier Rasmussen.

Hvis man er overvektig, kan man forsøke å gå ned i vekt. Ifølge Therese Ovesen er det ikke nødvendig med noen stor vektnedgang.

Hun har nylig sendt en søknad om støtte til et stort forskningsprosjekt som handler om utredning og behandling av snorking. Her vil noen av forsøkspersonene blant annet forsøke seg på en vektnedgang.

«En vektnedgang på fem prosent kan være nok», forklarer hun.

Begge ekspertene peker på at inntak av alkohol eller muskelavslappende medikamenter før sengetid ofte fører til snorking. Det bør derfor helt unngås.

Beltet vibrerer

Noen av testpersonene i Therese Ovesens forskningsprosjekt skal prøve å sove med et såkalt stillingsbelte, som man fester rundt brystkassen.

Beltet vibrerer når den som snorker, snur seg over på ryggen. Vibrasjonen skal få personen til å snu seg på siden slik at risikoen for å snorke er mer mindre.

«Snorkeren bør helst ligge på siden åtti prosent av tiden, for da snorker de ikke så mye. Og volumet er mye lavere», sier Ovesen.

Det gjennomføres også forsøk med snorkeskinner. Skinnen har man i munnen, og den gjør at kjeven skyves framover, noe som hos noen vil gjøre noe med snorkingen.

En snorkeskinne kan man kjøpe mange steder, men Ovesen påpeker at skinnen bør tilpasses den enkelte brukeren.

«Den bør lages av en tannlege fordi den skal passe til tannsettet», sier hun.

Ulempen ved denne løsningen er at det koster flere tusen kroner å få lagd en snorkeskinne.

Ovesen gir heller ikke noen garanti for at snorkeskinnen eller stillingsbeltet fjerner snorkingen.

«Det er ulike årsaker til at man snorker. Så det kan godt være man må prøve seg fram med flere tiltak», sier hun.