Disse vitaminene bør du få i deg – og disse bør du holde deg unna

Det er barnelærdom at vi skal huske å få i oss vitaminer. Men noen vitaminpiller kan faktisk være farlige for deg. Her kan du se hvilke vitaminer du drygt kan fortsette å spise – og hvilke du bør holde deg unna.

vitaminer top

Piller, kapsler, pulver og drikker. Vitaminer finnes i mange former og med enda flere forbokstaver. Men forskning viser at ikke alle er like sunne for deg.

Multivitaminer: Dropp dem

Vitaminenes svar på buffet. Du får litt av alt – vitamin A, B, C og så videre – men forskning viser at multivitamin-piller faktisk kan være skadelige for deg.

I en studie fra 2011 fulgte forskere 39 000 eldre kvinner i 25 år. De som tok multivitaminer over en lang periode, hadde høyere risiko for å dø i løpet av perioden.

D-vitamin: Ta dem

Denne vitamin er bra for deg, og det er vanskelig å få nok fra maten.D-vitamin hjelper kroppen med å ta opp kalsium, og det er bra for skjelettet.

En kinesisk studie publisert i PLOS konkluderte med at personer som spiser D-vitaminer, lever lenger enn andre.

Antioksidanter: Dropp dem

Antioksidanter finner vi i blant annet vitamin A, C og E, men det er også mye av dem i bær – så spis dem i stedet for piller.

For antioksidanter fra vitaminpiller kan faktisk være farlige. Det viser en stor studie av 29 133 mannlige røykere. De som tok piller med A-vitaminer, fikk oftere lungekreft.

C-vitamin: Dropp det

Vitaminenes overhypede konge. Ifølge kjerringrådene er det bra mot det meste, men stemmer det egentlig?

Studie etter studie finner ikke bevis for at C-vitaminer reduserer risikoen for å plukke opp en snørrdryppende forkjølelse. Dessverre.

Derimot har C-vitamin en smertefull skyggeside. Kjempedoser på 2000 milligram eller mer kan øke risikoen for nyrestein.

B3-vitamin: Dropp det

I mange år har B3-vitamin hatt et rykte for å kunne behandle alt fra Alzheimers til hjertesykdommer.

Men en stor studie fra 2014 trekker vitaminet ned fra seierspallen. Forskerne fulgte 25 000 personer med hjertesykdommer, og de fant frem til at langtidsvirkende doser med B3-vitamin, gitt for å heve nivået av det gode HDL-kolesterolet, ikke reduserte sannsynligheten for å få hjerteanfall og slag.

Derimot fikk forsøkspersonene på B3-vitamin oftere infeksjoner, leverproblemer og indre blødninger.

E-vitamin: Dropp det

E-vitamin har hatt et rykte for å kunne motvirke kreft. Men en studie av 36 000 enn viste at menn som tok E-vitamin, hadde større sannsynlighet for å bli rammet av prostatakreft.

Forskerne anbefaler at du i stedet for tilskudd spiser masse spinat.