Shutterstock

Disse vanlige matvarene kan forebygge alderdomssvakhet

Forskere peker på en så langt oversett gruppe matvarer som kan bremse alderdomssvakhet – og som finnes i de fleste matbutikker.

Utmattethet, svekkede muskler og høyere risiko for sykehusinnleggelser som det kan være vanskelig å komme seg etter.

Alderdomssvakhet blir stadig mer vanlig og anslås i dag å ramme mellom 10 og 15 prosent av befolkningen over 65 år.

Kostholdsrådene for forebyggelse av tilstanden har til nå lagt mest vekt på at eldre skal innta mye protein.

Men nå peker en gruppe forskere ved Harvard-universitetet i USA på en oversett gruppe matvarer som ser ut til å kunne bremse alderdomssvakhet.

Den gode nyheten er at de fleste av disse matvarene er å få kjøpt i butikken året rundt.

«Et eple om dagen …»

Nøkkelen til å bremse alderdomssvakhet er ifølge forskerne flavonoler – en type naturlige plantepigmenter som blant annet finnes i en rekke typer frukt, grønnsaker og urter.

Det er særlig en flavonol som kalles quercetin, som ser ut til å være viktig.

© Shutterstock

Hva er flavonoler?

Det framgår av en studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition.

Studien bygger på data om en kohort med 1701 personer som ble fulgt gjennom en årrekke.

Og ifølge forskernes resultater viste det seg at bare 10 milligram flavonol per dag reduserte risikoen for alderdomssvakhet med 20 prosent.

Det svarer til å spise et vanlig, mellomstort eple.

Det er derfor god grunn til å ta det gamle ordspråket «et eple om dagen er bra for magen» ganske bokstavelig, sier forskerne i en pressemelding.