Utmattethet, svekkede muskler og høyere risiko for sykehusinnleggelser som det kan være vanskelig å komme seg etter.
Alderdomssvakhet blir stadig mer vanlig og anslås i dag å ramme mellom 10 og 15 prosent av befolkningen over 65 år.
Kostholdsrådene for forebyggelse av tilstanden har til nå lagt mest vekt på at eldre skal innta mye protein.
Men nå peker en gruppe forskere ved Harvard-universitetet i USA på en oversett gruppe matvarer som ser ut til å kunne bremse alderdomssvakhet.
Den gode nyheten er at de fleste av disse matvarene er å få kjøpt i butikken året rundt.
«Et eple om dagen …»
Nøkkelen til å bremse alderdomssvakhet er ifølge forskerne flavonoler – en type naturlige plantepigmenter som blant annet finnes i en rekke typer frukt, grønnsaker og urter.
Det er særlig en flavonol som kalles quercetin, som ser ut til å være viktig.

Hva er flavonoler?
- Flavonoler er en klasse naturlige plantepigmenter som tilhører en større gruppe forbindelser som kalles flavonoider.
- Den vanligste typen flavonol er quercetin, som finnes i en rekke ulike matvarer. Quercetin finnes særlig i epler og bjørnebær, men også i for eksempel brokkoli, kirsebær, tomater og sjalottløk.
- Forskning har knyttet flavonoler til en lang rekke helsemessige fordeler, blant annet mener man at de har betennelsesdempende egenskaper og kan være med på å regulere immunsystemet.
Det framgår av en studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition.
Studien bygger på data om en kohort med 1701 personer som ble fulgt gjennom en årrekke.
Og ifølge forskernes resultater viste det seg at bare 10 milligram flavonol per dag reduserte risikoen for alderdomssvakhet med 20 prosent.
Det svarer til å spise et vanlig, mellomstort eple.
Det er derfor god grunn til å ta det gamle ordspråket «et eple om dagen er bra for magen» ganske bokstavelig, sier forskerne i en pressemelding.