Thomas Wang/USDA
Kål

Disse grønnsakene kan inneholde opptil fem ganger så mye næringsstoffer

Forsøk på mus viser at en bestemt type grønnsaker ser ut til å inneholde ekstra mye av visse næringsstoffer.

Grønnsaker er sunt – det er det ingen tvil om.

Gang på gang framhever forskere fordelene med disse næringsrike vekstene, som angivelig er bra for alt fra blodtrykk til blodsukkernivå.

Og vi får stadig mer kunnskap om hvilke grønnsaker som gjør hva.

Nå har en gruppe amerikanske forskere studert hvordan en bestemt grønnsakssort påvirker laboratoriemus, og gjort en interessant oppdagelse.

Studien ble utført av forskere fra blant annet det amerikanske landbruksdepartementet, og de så på en såkalte mikrogrønnsaker, som de siste årene har blitt framhevet som ekstra næringsrike.

Bremset vektøkning hos mus

Mikrogrønnsaker er eldre enn spirer, men yngre enn fullvoksne grønnsaker, og vanligvis høstes de noen uker etter at de har begynt å vokse.

Forskerne ville undersøke om de unge grønnsakene, som gjerne kan vokse i for eksempel en potte i vinduskarmen, virkelig lever opp til sitt rykte, og om det er forskjell på hvordan unge og voksne grønnsaker påvirker kroppen hos mus.

Til å begynne med så teamet på et velkjent medlem av den såkalte korsblomstfamilien, rødkål.

Studien viste at både ung og fullvoksen rødkål så ut til å bremse vektøkningen hos mus som fikk et fettrikt kosthold. Det var med andre ord ingen stor forskjell.

Forskerne fant imidlertid at næringsstoffene i kålen endret seg betydelig over tid, og at den mikrogrønne versjonen var betydelig rikere på en gruppe bioaktive naturlige stoffer som kalles glukosinolater.

Disse stoffene spiller en viktig rolle i plantens forsvar mot insekter og sykdommer og kan potensielt forebygge kreft hos mennesker.

Kål

Ung grønnkål (t.v.) og moden grønnkål (t.h.) har ulike næringsprofiler, men begge kan redusere vektøkningen hos mus som får en fettrik diett.

© Thomas Wang/USDA

Da forskerne rettet oppmerksomheten mot grønnkål, var konklusjonen den samme. Det så ut til at den unge kålen inneholdt fem ganger så mye glukosinolater som den modne kålen.

Også i andre vekster i korsblomstfamilien så nivået av næringsstoffer ut til å være høyere i de unge plantene.

Forskerne mener at den gunstige effekten på vekten til musene skyldes at kålen forårsaker endringer i tarmfloraen deres.

Inntak av kål, uansett hvor ung den er, økte mangfoldet av bakterier i musetarmene, men ifølge forskerne var forbedringen mer uttalt med mikrogrønnsaker.

«Dette er viktig fordi en mer mangfoldig bakterieflora i tarmen generelt er forbundet med bedre helse», sier forskerne i en pressemelding.

Resultatene av studien ble presentert på høstmøtet til den amerikanske kjemikerforeningen i august, og studien har ennå ikke gjennomgått fagfellevurdering, som er en del av kvalitetssikringen av vitenskapelige studier.

Dessuten er studien kun utført på mus, så vi vet ennå ikke om resultatene kan overføres til mennesker.