Shutterstock

Derfor gjør det godt å gråte

Det kan være flere gode grunner til å la tårene flyte fritt når du er glad, lei deg eller sint, viser flere studier.

Det er nok en form for urinstinkt, som oppsto lenge før vi fikk et egentlig språk. Og vi er den eneste arten som gjør det.

Følelsesmessige tårer er og har vært litt av et mysterium for vitenskapen – lenge før den verdensberømte naturforskeren Charles Darwin i 1872 erklærte at det var formålsløst.

For hvorfor i all verden skal de salte dråpene oversvømme øyenkroken vår, hindre synet, gjøre øynene røde og hindre åndedrettet vår når vi er triste, sinte eller glade?

Selv om det er overraskende få studier av nettopp følelsesmessig gråt, har flere forskere gjort et forsøk. Og det ser ut til at det er god grunn til å slippe fri tårene.

Tårer endrer innhold

Det kan være et sterkt signal til omgivelsene

For spedbarn er den følelsesmessige gråten et livsviktig kommunikasjonsmiddel som forteller omverdenen at de trenger hjelp.

Men det samme kan kanskje være tilfellet for voksne.

I en liten studie utgitt i Sage Journals i 2013 utførte forskere fra blant annet University of Tilburg i Nederland to eksperimenter som skulle avsløre hvordan vi oppfatter de såkalt følelsesmessige tårene hos andre.

Taarekirtler og taarekanal
© Shutterstock

Du går aldri tom for tårer

A: Tårekjertlene sitter under det øvre øyelokket på utsiden av hvert øye. Kjertlene danner om lag en kvart liter tårer hver dag, som vanligvis brukes til å fukte og rense øynene.

B: Når vi gråter, frigjøres ekstra mye tårer, som ikke bare renner nedover kinnene, men også gjennom tårekanalen i øyets innerste krok og videre ned i nesen.

Forsøksdeltakerne så på bilder av triste og nøytrale ansikter i 50 millisekunder – både med og uten digitalt tilførte tårer.

I begge tilfeller pekte deltakerne på at de ansiktene der forskerne selv hadde tilført tårer, trengte mer sosial støtte og omsorg.

Ifølge forskerne viser det at følelsesmessige tårer er et viktig visuelt signal.

Det kan berolige deg

Du har kanskje merket at verden plutselig kan lysne etter at du har grått. Og det kan faktisk være noe i det, ifølge vitenskapen.

I en studie utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Frontiers in Psychology i 2014 fant forskere fram til at gråt kan ha en beroligende effekt hvis det varer i et par minutter.

En annen anerkjent teori er at de såkalte følelsestårene utløser en eksplosjon av lykkehormoner som oksytocin og endorfiner, og dermed lindrer både følelsesmessige og fysiske smerter.