De fleste av oss har på et eller annet tidspunkt forsøkt å fjerne rester av illeluktende hundebæsj fra skosålene.
De fleste vet også at det av samme grunn er lurt å være oppmerksom på hvor vi tråkker når vi beveger oss på fortau, plener og gangstier.
Men i tillegg til de åpenbare grunnene til å plukke opp etter hunden, er det ifølge forskere flere andre viktige grunner som de fleste kanskje ikke er klar over. Det skriver The Conversation.
Hundebæsj på gater, i parker og i urbane miljøer kan utgjøre en helserisiko for både mennesker og andre kjæledyr, ettersom den kan inneholde en tvilsom cocktail av sykdomsfremkallende mikroorganismer, alt fra salmonella til campylobacter og E. coli.
Avføringen kan også inneholde en rekke parasitter som kan overføres til mennesker.
En av dem er den encellede og svært smittsomme giardia-parasitten, som skilles ut som eggcyster i hundens avføring og overføres til mennesker, der parasitten infiserer tarmen og gir verten diaré.
Overføring kan skje fra selve hundebæsjen til munnen – for eksempel på grunn av dårlig håndhygiene eller gjennom forurenset vann, en forurenset matskål eller et forurenset område, ettersom parasitten ser ut til å kunne overleve i månedsvis i visse miljøer.
Derfor kan den også lett overføres hvis en hund undersøker en bæsj etterlatt av en annen hund, eller hvis en hund slikker seg selv bak og deretter slikker en annen hund eller et menneske rundt munnen.
Mulig kilde til resistente bakterier
En annen potensiell helserisiko ved etterlatenskapene er ifølge forskere at de kan være en kilde til overføring av antibiotikaresistente bakterier mellom hunder og mennesker.
I en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet ScienceDirect i 2016 beskriver et internasjonalt forskerteam en økende bekymring for den raske spredningen av resistente bakterier, som MRSA, mellom kjæledyr de siste årene.
Forskerne nevner også at spredningen av de resistente bakteriene potensielt kan utgjøre en smitterisiko for mennesker, og at genetiske analyser har avdekket at bakteriestammene hos infiserte mennesker og dyr har vist seg å være svært like.
I en rapport fra september 2020 påviste forskere ved den tekniske høyskolen i Sydney i Australia også hundeavføring i regnvann som en av årsakene til vannforurensning i en forstad til byen.
Forskerne bak rapporten konkluderer imidlertid ikke med om hundeavføring også spiller en rolle i vannforurensningen andre steder.