Patrick Campbell/CU Boulder.

Derfor bør du alltid legge ned dolokket før du trekker ned

Forskning viser hvordan en storm av smittestoffer virvler opp fra skålen og setter seg på flater i rommet.

Formålet med å trekke ned er å sende innholdet i toalettskålen ut i kloakken.

Men toalettet gjør faktisk også det motsatte.

For når du trekker ned, virvler doen et hav av smittestoffer opp og ut i rommet.

Helt ny viten er det ikke, men en studie publisert i Scientific Reports tar likevel detaljnivået i smittestormen fra toalettet til nye høyder.

Et team av forskere ved Colorado-universitetet i Boulder i USA har nemlig brukt laserlys for å påvise det vi ikke kan se med det blotte øye: en potensielt helseskadelig partikkelstorm som sprer seg fra toalettet og ut i rommet.

Se en video av forskernes toalettforsøk her:

Små partikler kan komme ned i lungene

Eksperimentet viste flere ubehagelige ting.

For det første kunne partiklene skyte ut med en hastighet på 2 meter i sekundet og ende opp 1,5 meter unna toalettet i løpet av bare åtte sekunder.

Mens de største dråpene la seg på overflater innen noen få sekunder, svevde de mindre, lettere partiklene rundt i luften i flere minutter.

Ikke nok med det. De mindre artiklene kunne også trenge forbi nesehårene og komme helt ned i lungene på mennesker nær toalettet, viser studien.

Forsøket ble utført på et laboratorium, og det var bare rent vann som ble sprutet ut i luften.

Men i den virkelige verden vil innholdet i en toalettskål omfatte blant annet E. coli-bakterier, som finnes i tarmene våre, C. difficile-bakterier, som kan føre til diaré, og norovirus, som kan føre til omgangssyke.

En sky av partikler sprer seg fra toalettet når du trekker ned.

© Patrick Campbell/CU Boulder.

Lett å lukke øynene

Med andre ord er ikke smittestoffeksplosjonen bare ekkel, men også potensielt helseskadelig.

For partiklene kan ende i ansiktet ditt, lande på huden din – eller komme i kontakt med gjenstander på badet, for eksempel tannbørsten.

«Når man ikke ser det, er det lett å late som om det ikke eksisterer», sier professor ved Colorado-universitetet John Crimaldi, som er forfatter av studien.

Crimaldi har et håp om at studien vil bidra til bedre toalettvaner: «Når man først har sett disse videoene, vil man aldri mer tenke på samme måte om det å trekke ned», sier han.